Sałatka ze szparagami i jajkiem to jedno z pierwszych dań, które przygotowuję, jak tylko w sklepach pojawi się to sezonowe warzywo. Bardzo prosty i szybki przepis, zaledwie kilka składników. Klasyczne połączenia smakowe dają naprawdę rewelacyjny efekt, dlatego koniecznie musisz go spróbować!
Składniki:
- 500 g świeżych zielonych szparagów
- 3 jajka
- 6 plastrów surowego wędzonego boczku
- 1/2 małej żółtej cebuli
- sól
Sos musztardowy:
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/4 łyżeczki miodu
- oliwa z oliwek
- pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 2
-
Do rondla z wodą włóż jajka i gotuj przez ok. 5-6 minut od momentu wrzenia wody. W ten sposób jajka ugotują się na półtwardo. Następnie zalej j zimną wodą i odstaw.
-
Plastry boczku piecz przez 15 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 stopni C.
-
Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końcówki. Wstaw je do rondelka z wrzącą, osoloną wodą, nie zanurzając główek. Po 5 minutach gotowania zanurz całe szparagi w wodzie i gotuj jeszcze przez minutę, aby główki również były miękkie.
-
Obraną cebulę pokrój w piórka i zalej wrzątkiem na 3 minuty.
-
W celu przygotowania sosu musztardowego wlej do słoika sok z cytryny, dodaj musztardę, pieprz i miód. Uzupełnij taką samą ilością oliwy z oliwek, a następnie zakręć i energicznie wstrząśnij.
-
Na talerzu rozłóż szparagi, poukładaj przekrojone na pół jajka i plastry boczku, posyp cebulką i skrop sosem.
Smakuje Ci moja sałatka ze szparagami? Sprawdź inne propozycje na dania ze szparagami, na przykład krem ze szparagów z mlekiem kokosowym i maślane szparagi z jajkiem i parmezanem.