Sałatka ze szparagami, jajkiem i sosem musztardowym

Sałatka ze szparagami i jajkiem to jedno z pierwszych dań, które przygotowuję, jak tylko w sklepach pojawi się to sezonowe warzywo. Bardzo prosty i szybki przepis, zaledwie kilka składników. Klasyczne połączenia smakowe dają naprawdę rewelacyjny efekt, dlatego koniecznie musisz go spróbować!

Sałatka ze szparagami, jajkiem i sosem musztardowym

Składniki:

  • 500 g świeżych zielonych szparagów
  • 3 jajka
  • 6 plastrów surowego wędzonego boczku
  • 1/2 małej żółtej cebuli
  • sól
Sos musztardowy:
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJE: 2

  1. Do rondla z wodą włóż jajka i gotuj przez ok. 5-6 minut od momentu wrzenia wody. W ten sposób jajka ugotują się na półtwardo. Następnie zalej j zimną wodą i odstaw.

  2. Plastry boczku piecz przez 15 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 stopni C.

  3. Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końcówki. Wstaw je do rondelka z wrzącą, osoloną wodą, nie zanurzając główek. Po 5 minutach gotowania zanurz całe szparagi w wodzie i gotuj jeszcze przez minutę, aby główki również były miękkie.

  4. Obraną cebulę pokrój w piórka i zalej wrzątkiem na 3 minuty.

  5. W celu przygotowania sosu musztardowego wlej do słoika sok z cytryny, dodaj musztardę, pieprz i miód. Uzupełnij taką samą ilością oliwy z oliwek, a następnie zakręć i energicznie wstrząśnij.

  6. Na talerzu rozłóż szparagi, poukładaj przekrojone na pół jajka i plastry boczku, posyp cebulką i skrop sosem.Sałatka ze szparagami, jajkiem i sosem musztardowym

Smakuje Ci moja sałatka ze szparagami? Sprawdź inne propozycje na dania ze szparagami, na przykład krem ze szparagów z mlekiem kokosowym i maślane szparagi z jajkiem i parmezanem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry