Jajka faszerowane z pastą z awokado i chrzanem to moja fit propozycja na tradycyjną wielkanocną potrawę. Sprawdzą się także jako ciekawa przekąska na rodzinną imprezę lub wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Jeśli mam już dość jajek z pieczarkami czy bułką tartą, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Bardzo proste i szybkie wykonanie i niewiele składników. Zdecydowanie polecam!
Składniki:
- 5 jajek
- 1 dojrzałe awokado
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cytryny
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJA: 5
-
Jajka ugotuj na twardo. Zalej zimną wodą i odstaw na kilka minut, a następnie obierz i przekrój na połówki
-
Wyjmij żółtka i odłóż do miski, po czym dodaj kolejno obrane awokado, chrzan, jogurt i sok cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Wszystko zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Następnie małą łyżeczką (lub szprycą) wypełnij dokładnie każde jajko w miejscu, gdzie znajdowało się żółtko.
-
Faszerowane jajka ułóż na półmisku i dla dekoracji oprósz szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego!
Szukasz innych przepisów na wielkanocne potrawy niż jajka faszerowane z pastą z awokado? Być może brakuje Ci inspiracji na ciekawą przekąskę? Sprawdź inne moje propozycje potraw, takie jak kolorowe dipy z awokado i buraka, włoska bruschetta z domowym zielonym pesto lub focaccia barese.