W te jesienne dni, kiedy potrzebuję dużo energii i sił do działania, w zaledwie kilkanaście minut przygotowuję bardzo smaczne i pożywne tagliatelle z boczkiem i indykiem w kremowym sosie. Do tego jeszcze żółtko, które rozlewa się po gorącym makaronie… i na chwilę zapominam o wszystkim dookoła i delektuje się najlepszym tagliatelle alla carbonara.

Składniki:
- makaron, ja użyłam tagliatelle
- 2 jajka
- 2-3 plastry surowego boczku wędzonego
- 50 g filetu z indyka
- 3 łyżki śmietanki 30%
- sól, pieprz
- pół niedużej szalotki
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 min..
PORCJE: 1
-
Najpierw ugotuj makaron w osolonej wodzie.
-
W międzyczasie na rozgrzanej patelni usmaż pokrojony w nieduże paski boczek, aż będzie chrupiący. Boczek przełóż na miseczki.
-
Na tej samej patelni na tłuszczu wytopionym z boczku podsmaż drobno posiekaną szalotkę i pokrojonego w małą kostkę indyka. Całość dopraw solą i pieprzem.
-
Patelnię zdejmij z ognia i dodaj do niej gorący makaron wraz z odrobiną wody po gotowaniu, około 1/4 szklanki. Następnie całość dokładnie wymieszaj.
-
Z jednego jajka oddziel żółtko. Pozostałe białko i dodatkowe jajko roztrzep wraz z 3 łyżkami śmietany 30% i dopraw solą.
-
Na patelnię z makaronem wlej masę jajeczną i zacznij intensywnie i szybko mieszać, żeby jajko się nie ścięło, a makaron w całości pokrył się sosem.
-
Zawartość patelni przełóż do miseczki, na środku zrób wgłębienie i wlej żółtko. Na koniec posyp chrupiącym boczkiem i dopraw porządnie pieprzem.
Jak Ci smakowało moje tagliatelle z boczkiem, indykiem i jajkiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania z makaronem, to sprawdź też moje przepisy na prostą pastę z sosem ze świeżych pomidorów, cytrynowe spaghetti z cukinią i pesto z rukoli lub penne z sosem brokułowym, gorgonzolą i indykiem.