Cytrynowe spaghetti z cukinią i pesto to moja wersja fit makaronu, który jest orzeźwiający i lekki. Żeby było bardziej zdrowo część makaronu zastępuje mi cukinia, a część oliwy z oliwek w sosie pesto zastępuje sok z cytryny. Całość dopełniają delikatnie ostre w smaku i chrupiące rzodkiewki oraz idealnie podkręcający smak parmezan.
Składniki:
- 200 g suchego makaronu spaghetti
- nieduża cukinia
- skórka otarta z cytryny
- kilka rzodkiewek
- tarty parmezan lub grana padano
Pesto z rukoli:
- 70 g rukoli
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem skórki otartej z cytryny. Pod koniec gotowania do makaronu dodaj pokrojoną w długie paski cukinię i gotuj jeszcze przez 4-3 minuty.
- Pesto z rukoli:
W blenderze umieść umytą rukolę, wlej oliwę z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Makaron odcedź, ale nie hartuj go zimną wodą. Następnie wymieszaj w garnku z sosem pesto.
-
Przełóż na talerze, dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i posyp na koniec tartym parmezanem.
Jak Ci smakowało moje cytrynowe spaghetti z cukinią i pesto z rukoli? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe makarony, to sprawdź też moje przepisy na fit carbonara z wędzonym łososiem lub makaron z sosem z awokado i pomidorkami koktajlowymi.