Cytrynowe spaghetti z cukinią i pesto z rukoli

Cytrynowe spaghetti z cukinią i pesto to moja wersja fit makaronu, który jest orzeźwiający i lekki. Żeby było bardziej zdrowo część makaronu zastępuje mi cukinia, a część oliwy z oliwek w sosie pesto zastępuje sok z cytryny. Całość dopełniają delikatnie ostre w smaku i chrupiące rzodkiewki oraz idealnie podkręcający smak parmezan.

Cytrynowe spaghetti z cukinią i pesto z rukoli

Składniki:

  • 200 g suchego makaronu spaghetti
  • nieduża cukinia
  • skórka otarta z cytryny
  • kilka rzodkiewek
  • tarty parmezan lub grana padano

Pesto z rukoli:

  • 70 g rukoli
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

PORCJE: 2

  1. Najpierw ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem skórki otartej z cytryny. Pod koniec gotowania do makaronu dodaj pokrojoną w długie paski cukinię i gotuj jeszcze przez 4-3 minuty.

  2. Pesto z rukoli:

    W blenderze umieść umytą rukolę, wlej oliwę z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Makaron odcedź, ale nie hartuj go zimną wodą. Następnie wymieszaj w garnku z sosem pesto.

  4. Przełóż na talerze, dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę i posyp na koniec tartym parmezanem.

Jak Ci smakowało moje cytrynowe spaghetti z cukinią i pesto z rukoli? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe makarony, to sprawdź też moje przepisy na fit carbonara z wędzonym łososiem lub makaron z sosem z awokado i pomidorkami koktajlowymi.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry