Ciasto z cukinią…? Jeśli ktoś z Was lubi tak jak ja przemycać do słodkich wypieków warzywa, ręka do góry! Cytrynowe ciasto z cukinią , odrobina maku, który przyjemnie chrupie podczas jedzenia i naprawdę wciąga. Gwarantuje Wam, że z pewnością na jednym kawałku się nie skończy.

Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g brązowego cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- 2 średnie jajka
- skórka otarta z cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki ziaren maku
- 1/2 łyżeczki soli
- 350 g cukinii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godz. i 15 min..
PORCJE: keksówka 18 x 9 cm, wys. 8 cm
-
Najpierw zetrzyj cukinię na tarce o małych oczkach. Następnie dodaj pół łyżeczki soli, przemieszaj i odstaw.
-
W misce roztrzep jajka, wlej olej, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Na koniec zmiksuj wszystko dokładnie do połączenia składników.
-
Do mokrych składników dodaj mąkę, proszek do pieczenia i całość jeszcze raz zmiksuj. Dodaj też dwie łyżki ziaren maku.
-
Cukinię mocno odciśnij i także wmieszaj w masę na ciasto.
-
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 50 – 60 minut do suchego patyczka.
Jak Ci smakowało moje cytrynowe ciasto z cukinią i makiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na wypieki, to sprawdź też moje przepisy na tartę z borówkami, zawijaniec drożdżowy z truskawkami lub proste ciasto z ananasem.