Cytrynowe ciasto z cukinią i makiem

Ciasto z cukinią…? Jeśli ktoś z Was lubi tak jak ja przemycać do słodkich wypieków warzywa, ręka do góry! Cytrynowe ciasto z cukinią , odrobina maku, który przyjemnie chrupie podczas jedzenia i naprawdę wciąga. Gwarantuje Wam, że z pewnością na jednym kawałku się nie skończy.

Cytrynowe ciasto z cukinią i makiem

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 2 średnie jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ziaren maku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 350 g cukinii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz. i 15 min..

PORCJE: keksówka 18 x 9 cm, wys. 8 cm

  1. Najpierw zetrzyj cukinię na tarce o małych oczkach. Następnie dodaj pół łyżeczki soli, przemieszaj i odstaw.

  2. W misce roztrzep jajka, wlej olej, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Na koniec zmiksuj wszystko dokładnie do połączenia składników.

  3. Do mokrych składników dodaj mąkę, proszek do pieczenia i całość jeszcze raz zmiksuj. Dodaj też dwie łyżki ziaren maku.

  4. Cukinię mocno odciśnij i także wmieszaj w masę na ciasto.

  5. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto.

  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 50 – 60 minut do suchego patyczka.

Jak Ci smakowało moje cytrynowe ciasto z cukinią i makiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na wypieki, to sprawdź też moje przepisy na tartę z borówkami, zawijaniec drożdżowy z truskawkami lub proste ciasto z ananasem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry