Kiedy tylko mam rano trochę więcej czasu, lubię przygotować sobie pyszne i zdrowe śniadanie, które zapewni mi energię i dobre samopoczucie na początek dnia. Taką właśnie fit i smaczną potrawą są jajka zapiekane z łososiem i cukinią, które dzisiaj gorąco polecam.

Składniki:
- 100 g łososia wędzonego na zimno
- 4 jajka
- 1 nieduża cukinia
- 2 małe cebulki dymki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- szczypiorek i koperek do podania
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 min..
PORCJE: 4
-
Najpierw na patelni zeszklij na łyżce masła cebulkę dymkę pokrojoną w małą kostkę. Po chwili dodaj pokrojoną w cienkie, nieduże paski cukinię. Dopraw solą i pieprzem i podsmażaj przez kilka minut, tak żeby zachowała chrupkość i jędrność.
-
Następnie dodaj porwanego na małe kawałki łososia, sok z cytryny i jeszcze delikatnie podsmaż przez około minutę. Patelnię zdejmij z ognia i dodaj jogurt intensywnie mieszając zawartość patelni. Ponownie podsmaż całość, żeby jogurt lekko odparował.
-
Przygotuj 4 kokilki i do każdej włóż podsmażoną wcześniej cukinię z łososiem. Następnie na wierzch wbij po jednym jajku.
-
Duże naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Do naczynia wlej wrzątek i wstaw do niego przygotowane jajka w kokilkach, po czym zapiekaj 12-15 minut.
-
Na koniec gotowe jajka podawaj z drobno posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Jak Ci smakowały moje jajka zapiekane z łososiem i cukinią? Jeśli szukasz więcej inspiracji na śniadanie, to sprawdź też moje przepisy na wytrawne gofry ze szpinakiem i serem cheddar lub jajka zapiekane w chlebie ze szpinakiem.