Jajka zapiekane z łososiem i cukinią

Kiedy tylko mam rano trochę więcej czasu, lubię przygotować sobie pyszne i zdrowe śniadanie, które zapewni mi energię i dobre samopoczucie na początek dnia. Taką właśnie fit i smaczną potrawą są jajka zapiekane z łososiem i cukinią, które dzisiaj gorąco polecam.

Jajka zapiekane z łososiem i cukinią

Składniki:

  • 100 g łososia wędzonego na zimno
  • 4 jajka
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 małe cebulki dymki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypiorek i koperek do podania

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

PORCJE: 4

  1. Najpierw na patelni zeszklij na łyżce masła cebulkę dymkę pokrojoną w małą kostkę. Po chwili dodaj pokrojoną w cienkie, nieduże paski cukinię. Dopraw solą i pieprzem i podsmażaj przez kilka minut, tak żeby zachowała chrupkość i jędrność.

  2. Następnie dodaj porwanego na małe kawałki łososia, sok z cytryny i jeszcze delikatnie podsmaż przez około minutę. Patelnię zdejmij z ognia i dodaj jogurt intensywnie mieszając zawartość patelni. Ponownie podsmaż całość, żeby jogurt lekko odparował.

  3. Przygotuj 4 kokilki i do każdej włóż podsmażoną wcześniej cukinię z łososiem. Następnie na wierzch wbij po jednym jajku.

  4. Duże naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Do naczynia wlej wrzątek i wstaw do niego przygotowane jajka w kokilkach, po czym zapiekaj 12-15 minut.

  5. Na koniec gotowe jajka podawaj z drobno posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Jak Ci smakowały moje jajka zapiekane z łososiem i cukinią? Jeśli szukasz więcej inspiracji na śniadanie, to sprawdź też moje przepisy na wytrawne gofry ze szpinakiem i serem cheddar lub jajka zapiekane w chlebie ze szpinakiem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry