Jeśli tak jak ja bardzo lubisz jeść jajka na śniadanie, a znudziła Ci się już zwykła jajecznica czy sadzone na boczku, to koniecznie wypróbuj mój pomysł na jajka zapiekane w chlebie ze szpinakiem. Danie jest bardzo sycące, pełnowartościowe, a przy tym po prostu smaczne i do tego w 100% wegetariańskie. Dodatkowo czosnek w połączeniu ze szpinakiem daje ostrego kopa od samego rana i cudownie pobudza kubki smakowe.
Składniki:
- 4 kromki chleba na zakwasie
- 4 jajka
- 400 g świeżego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- świeżo mielony pieprz
- sól
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
-
Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę masła klarowanego. Czosnek drobno posiekaj i podsmażaj przez około minutę. Następnie dodaj liście świeżego szpinaku. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Smaż, aż szpinak zmniejszy objętość i wyparuje woda powstała podczas jego smażenia.
-
Szpinak przełóż na talerzyk. Następnie na tą samą patelnie dodaj drugą łyżkę masła klarowanego.
-
W kromkach chleba wykrój miąższ (najlepiej szklanką) i ułóż je na patelni z rozgrzanym masłem.
-
Na każdej kromce chleba rozłóż wcześniej podsmażony szpinak. W wydrążone miejsca wbij jajka i dopraw solą.
-
Smaż na patelni na średnim ogniu do momentu, żeby białko się ścięło się, a żółtko pozostało płynne. Możesz w tym celu też na chwilę przykryć patelnię.
Czy moje jajka zapiekane w chlebie ze szpinakiem spełniły Twoje oczekiwania? Jeśli szukasz innych inspiracji na śniadanie, to sprawdź moje przepisy na huevos rancheros, czyli śniadanie w stylu meksykańskim, pieczone awokado z jajkiem lub Dutch Baby, holenderski pieczony naleśnik.
Jak to możliwe, że nie wpadłam na Twojego bloga wcześniej?! Piękne zdjęcia i zdrowe przepisy. A szpinak uwielbiam i zawsze mam go w lodówce, więc już wiem co jutro na śniadanie 🙂