Jajko sadzone w grzance ze szparagami i łososiem

Dawno nie było u mnie wytrawnego śniadania, więc dzisiaj serwuję klasyczne jajko sadzone w grzance z dodatkiem szparagów i łososia. Danie to zarówno wspaniale wygląda, jak i smakuje. A najlepsze jest to, że przygotujesz je w zaledwie 15 minut.

Jajko sadzone w chlebie ze szparagami i łososiem

Składniki:

  • średnie jajko
  • kromka chleba
  • masło do smażenia
  • zielone szparagi
  • plaster wędzonego łososia
  • sól, pieprz
  • szczypior do podania

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

PORCJE: 1

  1. Najpierw szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Następnie ułóż je z boku na rozgrzanej patelni z masłem. W kromce chleba wytnij szklanką koło. Pieczywo wraz z wyciętym środkiem ułóż na środku patelni i podsmażaj z jednej strony, aż będzie rumiane.

  2. Następnie obróć kromkę i wycięty środek na drugą stronę. W puste miejsce w pieczywie dodaj odrobinę masła i wlej jajko. Smaż do momentu, aż białko się zetnie, a w międzyczasie obracaj szparagi. Jeśli będą miękkie zdejmij je z patelni i odłóż na talerz. Patelnię możesz przykryć pokrywką, żeby jajko szybciej się ścięło.

  3. Na talerzu ze szparagami ułóż jajko sadzone w chlebie. Dopraw solą i pieprzem i dodaj plaster wędzonego łososia. Na koniec całość oprósz posiekanym szczypiorkiem.

Jak Ci smakowało moje jajko sadzone w grzance ze szparagami i łososiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na śniadania, to sprawdź też moje przepisy na muffinki jajeczne z szynką i serem cheddar, jajka po benedyktyńsku na naleśniku lub jajka zapiekane z łososiem i cukinią.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry