Dawno nie było u mnie wytrawnego śniadania, więc dzisiaj serwuję klasyczne jajko sadzone w grzance z dodatkiem szparagów i łososia. Danie to zarówno wspaniale wygląda, jak i smakuje. A najlepsze jest to, że przygotujesz je w zaledwie 15 minut.

Składniki:
- średnie jajko
- kromka chleba
- masło do smażenia
- zielone szparagi
- plaster wędzonego łososia
- sól, pieprz
- szczypior do podania
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 min..
PORCJE: 1
-
Najpierw szparagi umyj i odłam zdrewniałe końcówki. Następnie ułóż je z boku na rozgrzanej patelni z masłem. W kromce chleba wytnij szklanką koło. Pieczywo wraz z wyciętym środkiem ułóż na środku patelni i podsmażaj z jednej strony, aż będzie rumiane.
-
Następnie obróć kromkę i wycięty środek na drugą stronę. W puste miejsce w pieczywie dodaj odrobinę masła i wlej jajko. Smaż do momentu, aż białko się zetnie, a w międzyczasie obracaj szparagi. Jeśli będą miękkie zdejmij je z patelni i odłóż na talerz. Patelnię możesz przykryć pokrywką, żeby jajko szybciej się ścięło.
-
Na talerzu ze szparagami ułóż jajko sadzone w chlebie. Dopraw solą i pieprzem i dodaj plaster wędzonego łososia. Na koniec całość oprósz posiekanym szczypiorkiem.
Jak Ci smakowało moje jajko sadzone w grzance ze szparagami i łososiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na śniadania, to sprawdź też moje przepisy na muffinki jajeczne z szynką i serem cheddar, jajka po benedyktyńsku na naleśniku lub jajka zapiekane z łososiem i cukinią.