Dzisiaj przygotowałam dla Was kolejny przepis na bardzo proste i zarazem smaczne śniadanie. Muffinki jajeczne z szynką, serem cheddar, szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi to świetna alternatywa dla zwykłej jajecznicy lub omleta. Smak niby podobny, jednak forma podania robi tu sporą różnicę. Ich dużą zaletą jest także fakt, iż możecie użyć takich dodatków, które lubicie i akurat macie pod ręką.
Składniki:
- 5 jajek
- 4-5 plasterków szynki
- 1/4 szklanki mleka
- 50 g sera cheddar
- szczypior
- 10 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- masło do wysmarowania formy
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 9 muffinek
-
Najpierw przygotuj formę do pieczenia z wgłębieniami do muffinek ( u mnie 10 miejsc). Wgłębienia natłuść rozpuszczonym masłem.
-
Szynkę pokrój w kostkę, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj szczypiorek i przekrój na pół pomidorki. Następnie wszystkie składniki umieść po równo w miejscach na muffinki.
-
W misce roztrzep jajka z mlekiem doprawione solą i pieprzem.
-
Na koniec zagłębienia w formie zalej masą jajeczną.
-
Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Po tym czasie formę wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut, dzięki czemu muffinki łatwiej będzie wyjąć.
Jak Ci smakowały moje muffinki jajeczne z szynką i serem cheddar? Jeśli szukasz innych pomysłów na śniadania, to sprawdź też moje przepisy omlet caprese z awokado lub jajka zapiekane z łososiem i cukinią.
Idealna propozycja na ciepłe śniadanie albo kolację! 🙂 Uwielbiam takie przekąski 🙂