Limonkowy sernik bez pieczenia

Limonkowy sernik bez pieczenia to jedno z moich ulubionych ciast. Klasyczne połączenie kwaśniej limonki z bardzo słodkim skondensowanym mlekiem i lekko słonym kremowym serkiem śmietankowym tworzą idealny balans smakowy. Uwielbiam w nim również to, że samo przygotowanie trwa zaledwie chwilę i wystarczy mieć pod ręką kilka składników. Najchętniej zjadłabym go od razu po przygotowaniu, jednak żeby był perfekcyjny , to musi odstać swoje w lodówce.

sernik bez pieczenia z limonką i mlekiem skondensowanym

Składniki:

  • 120 g ciastek owsianych
  • 3/4 puszki słodkiego mleka skondensowanego (puszka 530 g)
  • 500 g serka śmietankowego
  • 100 g masła
  • sok i skórka otarta z 2 limonek

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

Okrągła forma o średnicy około 20 cm

  1. Ciasteczkowy spód:

    Ciastka zmiksuj w malakserze na piasek. W niewielkim rondelku rozpuść masło. Następnie do rozpuszczonego masła wsyp ciastka i wymieszaj widelcem do połączenia składników.

  2. Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę ciasteczkową, wyrównaj i ugnieć łyżką, żeby uzyskać zwarty spód. Formę wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

  3. Masa sernikowa:

    Zacznij od dokładnego umycia limonek. Następnie limonkę dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym i zetrzyj skórkę na talerzyk.

  4. W misce umieść serek śmietankowy, wlej skondensowane mleko i sok wyciśnięty z limonek. Całość wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

  5. Masę wylej na dno formy z wcześniej przygotowanym spodem, a wierzch ciasta obsyp skórką z limonki. Na koniec ciasto wstaw do lodówki do stężenia na minimum 3 godziny.

Jak Ci smakował mój limonkowy sernik bez pieczenia? Jeśli szukasz innych pomysłów na ciasta, to sprawdź też mój przepis na sernik jagodowy z lawendą i białą czekoladą.

2 thoughts on “Limonkowy sernik bez pieczenia”

  1. Mam pytanie jaki serek śmietankowy używa Pani do sernika kominkowego. Wygląda apetycznie i mam ochotę zrobić?

    1. Cześć:) Do sernika limonkowego używam tylko serka mascarpone i mleka skondensowanego, plus sporo soku z limonki, żeby dobrze stężało.:)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry