Limonkowy sernik bez pieczenia to jedno z moich ulubionych ciast. Klasyczne połączenie kwaśniej limonki z bardzo słodkim skondensowanym mlekiem i lekko słonym kremowym serkiem śmietankowym tworzą idealny balans smakowy. Uwielbiam w nim również to, że samo przygotowanie trwa zaledwie chwilę i wystarczy mieć pod ręką kilka składników. Najchętniej zjadłabym go od razu po przygotowaniu, jednak żeby był perfekcyjny , to musi odstać swoje w lodówce.
Składniki:
- 120 g ciastek owsianych
- 3/4 puszki słodkiego mleka skondensowanego (puszka 530 g)
- 500 g serka śmietankowego
- 100 g masła
- sok i skórka otarta z 2 limonek
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
Okrągła forma o średnicy około 20 cm
- Ciasteczkowy spód:
Ciastka zmiksuj w malakserze na piasek. W niewielkim rondelku rozpuść masło. Następnie do rozpuszczonego masła wsyp ciastka i wymieszaj widelcem do połączenia składników.
-
Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę ciasteczkową, wyrównaj i ugnieć łyżką, żeby uzyskać zwarty spód. Formę wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
- Masa sernikowa:
Zacznij od dokładnego umycia limonek. Następnie limonkę dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym i zetrzyj skórkę na talerzyk.
-
W misce umieść serek śmietankowy, wlej skondensowane mleko i sok wyciśnięty z limonek. Całość wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
-
Masę wylej na dno formy z wcześniej przygotowanym spodem, a wierzch ciasta obsyp skórką z limonki. Na koniec ciasto wstaw do lodówki do stężenia na minimum 3 godziny.
Jak Ci smakował mój limonkowy sernik bez pieczenia? Jeśli szukasz innych pomysłów na ciasta, to sprawdź też mój przepis na sernik jagodowy z lawendą i białą czekoladą.
Mam pytanie jaki serek śmietankowy używa Pani do sernika kominkowego. Wygląda apetycznie i mam ochotę zrobić?
Cześć:) Do sernika limonkowego używam tylko serka mascarpone i mleka skondensowanego, plus sporo soku z limonki, żeby dobrze stężało.:)