Sernik z kajmakiem

Sernik z kajmakiem, kremowy, aksamitny i rozpływający się w ustach. Bez pieczenia i bez żelatyny.

Ten sernik z kajmakiem to połączenie bitej śmietany, mascarpone i serka śmietankowego, pomimo że nie użyłam do niego żelatyny jego struktura jest zwarta, a wykonanie jeszcze prostsze. Strukturę utrzymuje śmietan fix, który dodałam podczas ubijania śmietany oraz sok z limonki. Ciasto najlepiej komponuje się z kajmakiem i prażonymi orzechami pekan. Jeśli chodzi o kajmak, wybrałam ten z solą morską firmy Polder. Dlaczego? Przede wszystkim za smak oraz świetny skład, bo nie zawiera tłuszczów trans oraz sztucznych barwników. Zawsze kiedy mam możliwość wybieram polskie produkty. Polder to rodzinna firma, która działa na rynku już od 21 lat. Ich produkty to jakość i tradycja, za którą zostały już wielokrotnie nagrodzone. Tutaj zostawiam Wam link do wyboru smaków kajmaku, ponieważ są pyszne!
sernik z kajmakiem

Składniki:

Spód z ciastek:
  • 150 g ciastek owsianych lub maślanych
  • 50 g masła
Masa na sernik:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 250 g serka śmietankowego
  • 26 g śmietan fix
  • 100 g cukru pudru
  • 30 ml soku z limonki (2 łyżki)
Dodatkowo:
  • Kajmak z solą morską
  • 100 g orzechów pekan

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 minuty.

PORCJE: małą okrągła forma o średnicy 20 cm

  1. Spód z ciastek:

    Najpierw ciastka zmiksuj „na piasek” i połącz z rozpuszczonym masłem. Następnie dno formy wyłóż papierem do pieczenia i uformuj spód. Na czas przygotowywania masy sernikowej wstaw do lodówki.

  2. Masa sernikowa:

    W misce zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i serkiem śmietankowym, a w kolejnej ubij śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj śmietan fix. Ubitą śmietanę przełóż do kremu z mascarpone i zmiskuj tylko do połączenia składników. Wlej sok z cytryny i wymieszaj. Masę przełóż do wcześniej przygotowanej formy i wyrównaj. Na koniec całość przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.

  3. Prażone orzechy:

    Na suchej patelni podpraż orzechy pekan i odstaw do przestygnięcia.

  4. Przed podaniem wierzch sernika udekoruj grubą warstwą kajmaku z solą morską i orzechami pekan. sernik bez pieczenia

Jeśli lubisz łatwe i pyszne serniki koniecznie wypróbuj przepis na sernik na zimno z kajmakiem i malinami lub limonkowy sernik bez pieczenia.

[Współpraca]

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top