Sernik na zimno z kajmakiem i malinami

Sernik na zimno z kajmakiem i malinami. Bez pieczenia, bez żelatyny, a wyszedł super kremowy i aksamitny. Dodatek soku z cytryny wystarczył, żeby sernik dobrze się ściął i zyskał idealną konsystencję. Czekoladowy spód z ciasteczek pysznie komponuje się z cytrynową masą, słodziutkim karmelem i kwaskowatymi świeżymi malinami. Całość to uczta dla podniebienia, więc sprawdźcie to koniecznie!

Sernik na zimno z kajmakiem i malinami

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 200 g wielozbożowych ciastek czekoladowych
  • 30 g masła

Masa sernikowa:

  • 450 g serka śmietankowego typu cream cheese
  • 280 ml mleka zagęszczonego słodzonego
  • 80 ml soku z cytryny
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do podania:

  • 4-5 łyżek kajmaku
  • świeże maliny

Wykonanie:

PORCJE: mała okrągła forma o średnicy 20 cm

  1. Ciasteczkowy spód:

    Najpierw w malakserze rozdrobnij ciastka na piasek. Następnie połącz je z roztopionym masłem i wymieszaj.

  2. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciastka i uformuj zwarty spód wraz z bokami. Formę wstaw do lodówki.

  3. W misce zmiksuj przez chwilę serek śmietankowy, wlej mleko zagęszczone, ekstrakt z wanilii i zmiksuj. Następnie wlewaj powoli sok z cytryny i miksuj do połączenia składników.

  4. Masę przelej do formy, wyrównaj, wierzch przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.

  5. Na koniec, przed samym podaniem, oblej wierzch sernika masą kajmakową i ułóż na nim maliny.

Jak Ci smakował mój sernik na zimno z kajmakiem i malinami? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie wypieki, to sprawdź też moje przepisy na prosta tarta ze śliwkami i śliwowicą, sernik z ricotty z miodówką i truskawkami lub ciasto ananasowe z chrupiącą skorupką.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry