Sernik na zimno z kajmakiem i malinami. Bez pieczenia, bez żelatyny, a wyszedł super kremowy i aksamitny. Dodatek soku z cytryny wystarczył, żeby sernik dobrze się ściął i zyskał idealną konsystencję. Czekoladowy spód z ciasteczek pysznie komponuje się z cytrynową masą, słodziutkim karmelem i kwaskowatymi świeżymi malinami. Całość to uczta dla podniebienia, więc sprawdźcie to koniecznie!
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 200 g wielozbożowych ciastek czekoladowych
- 30 g masła
Masa sernikowa:
- 450 g serka śmietankowego typu cream cheese
- 280 ml mleka zagęszczonego słodzonego
- 80 ml soku z cytryny
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do podania:
- 4-5 łyżek kajmaku
- świeże maliny
Wykonanie:
PORCJE: mała okrągła forma o średnicy 20 cm
- Ciasteczkowy spód:
Najpierw w malakserze rozdrobnij ciastka na piasek. Następnie połącz je z roztopionym masłem i wymieszaj.
-
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciastka i uformuj zwarty spód wraz z bokami. Formę wstaw do lodówki.
-
W misce zmiksuj przez chwilę serek śmietankowy, wlej mleko zagęszczone, ekstrakt z wanilii i zmiksuj. Następnie wlewaj powoli sok z cytryny i miksuj do połączenia składników.
-
Masę przelej do formy, wyrównaj, wierzch przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
-
Na koniec, przed samym podaniem, oblej wierzch sernika masą kajmakową i ułóż na nim maliny.
Jak Ci smakował mój sernik na zimno z kajmakiem i malinami? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie wypieki, to sprawdź też moje przepisy na prosta tarta ze śliwkami i śliwowicą, sernik z ricotty z miodówką i truskawkami lub ciasto ananasowe z chrupiącą skorupką.