W jakiej wersji lubicie ananasa najbardziej? Najlepiej zjeść go od razu świeżego lub dodać do ciasta. Ja zdecydowałam się na tą drugą opcję i upiekłam ciasto ananasowe. W Polsce jest ono jeszcze mało popularne, jednak ja bardzo lubię ten owoc w wypiekach. Moje ciacho jest super proste w wykonaniu, wystarczy tylko połączyć w misce wszystkie składniki, a na koniec na wierzchu ułożyć ananasa. U mnie dodatkowo ciasto jest z chrupiącą skorupką na wierzchu, która jest przepyszna i dzięki niej nie jest już takie zwyczajne.

Składniki:
- 350 g mąki
- 200 g cukru trzcinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 180 ml mleka
- 100 g masła
- 2 duże jajka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 300 g obranego i pozbawionego twardego środka ananasa
Chrupiąca skorupka:
- 50 g masła zimnego
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
PORCJE: prostokątna forma o wymiarach 29 cm X 23 cm
-
Najpierw zmiksuj w misce do połączenia składników jajka, mleko, miękkie masło i ekstrakt z wanilii. Do mokrych składników wsyp cukier i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość zmiksuj do połączenia składników.
-
Blaszkę (29 cm X 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę na ciasto.
-
Ananasa obierz i pokrój na plastry, każdy podziel na 4 trójkąty, a następnie wytnij twardy środek.
-
Kawałki ananasa ułóż na wierzchu ciasta
- Chrupiąca skorupka:
Mąkę wymieszaj z cukrem i rozsyp równomiernie na ananasach, po czym na tarce o dużych oczkach zetrzyj zimne masło bezpośrednio na wierzch ciasta.
-
Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (termoobieg z górną grzałką) przez 40-45 minut.
Jak Ci smakowało moje ciasto ananasowe z chrupiącą skorupką? Jeśli szukasz innych pomysłów na proste i pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na cynamonowe ciasto z rabarbarem i kruszonką, Brioche – maślany francuski chlebek drożdżowy lub zdrowe ciasto bananowe z czekoladą.