Ciasto ananasowe z chrupiącą skorupką

W jakiej wersji lubicie ananasa najbardziej? Najlepiej zjeść go od razu świeżego lub dodać do ciasta. Ja zdecydowałam się na tą drugą opcję i upiekłam ciasto ananasowe. W Polsce jest ono jeszcze mało popularne, jednak ja bardzo lubię ten owoc w wypiekach. Moje ciacho jest super proste w wykonaniu, wystarczy tylko połączyć w misce wszystkie składniki, a na koniec na wierzchu ułożyć ananasa. U mnie dodatkowo ciasto jest z chrupiącą skorupką na wierzchu, która jest przepyszna i dzięki niej nie jest już takie zwyczajne.

Ciasto ananasowe z chrupiącą skorupką

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 200 g cukru trzcinowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 180 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g obranego i pozbawionego twardego środka ananasa

Chrupiąca skorupka:

  • 50 g masła zimnego
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:

PORCJE: prostokątna forma o wymiarach 29 cm X 23 cm

  1. Najpierw zmiksuj w misce do połączenia składników jajka, mleko, miękkie masło i ekstrakt z wanilii. Do mokrych składników wsyp cukier i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość zmiksuj do połączenia składników.

  2. Blaszkę (29 cm X 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę na ciasto.

  3. Ananasa obierz i pokrój na plastry, każdy podziel na 4 trójkąty, a następnie wytnij twardy środek.

  4. Kawałki ananasa ułóż na wierzchu ciasta

  5. Chrupiąca skorupka:

    Mąkę wymieszaj z cukrem i rozsyp równomiernie na ananasach, po czym na tarce o dużych oczkach zetrzyj zimne masło bezpośrednio na wierzch ciasta.

  6. Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (termoobieg z górną grzałką) przez 40-45 minut.

Jak Ci smakowało moje ciasto ananasowe z chrupiącą skorupką? Jeśli szukasz innych pomysłów na proste i pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na cynamonowe ciasto z rabarbarem i kruszonką, Brioche – maślany francuski chlebek drożdżowy lub zdrowe ciasto bananowe z czekoladą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top