Spaghetti z sosem szparagowym i szynką parmeńską

W sezonie przyrządzam wiele dań ze szparagami. Zawsze zostają mi końcówki, których szkoda jest mi wyrzucać, lubię kiedy w mojej kuchni nic się nie marnuje. Można z nich przygotować zupę krem lub zamrozić i użyć w zimie np. do bulionu. Tym razem przygotowałam z nich przepyszny, bardzo aromatyczny sos do makaronu z dodatkiem sera gorgonzola. Pastę dopełniłam plastrami szynki parmeńskiej i parmezanem. W ten sposób wszystkie najlepsze smaki kuchni włoskiej zamknęłam w jednej potrawie, czyli spaghetti z sosem szparagowym.

Spaghetti z sosem szparagowym, gorgonzolą i szynką parmeńską

Składniki:

  • około 200 g makaronu spaghetti (2 porcje)
  • 3 – 4 garście końcówek szparagów lub po prostu kilka szparagów
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 1/4 niedużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz

Do podania:

  • kilka orzechów włoskich
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • grana padano, parmezan lub inny twardy dojrzewający ser
  • listki bazylii

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJE: 2

  1. Najpierw ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Zachowaj szklankę wody po ugotowanym makaronie do sosu.

  2. Do rondelka wlej 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek i dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj drobno pokrojone końcówki szparagów i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Wlej wrzątek tak, żeby woda przykryła warzywa, ale nie więcej i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas dolewając odrobinę wrzątku. Gotuj, aż szparagi zmiękną. Po tym czasie całość zmiksuj na gładką masę blenderem ręcznym. Sos powinien być dość gęsty.

  3. Do sosu dodaj rozkruszony ser gorgonzola i wlej wodę po ugotowanym makaronie, podgrzewając na bardzo małym ogniu przez około minutę. Na koniec dodaj makaron i całość dokładnie wymieszaj.

  4. Spaghetti przełóż na talerze, na nim ułóż po dwa plastry szynki parmeńskiej. Dodaj po kilka orzechów włoskich oraz listków bazylii. Na koniec oprósz parmezanem.

Jak Ci smakowało moje spaghetti z sosem szparagowym, gorgonzolą i szynką parmeńską? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne dania z makaronem, to sprawdź też moje przepisy na Ragu alla Bolognese, czyli sos boloński lub alfredo z kurczakiem w wersji light.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry