W sezonie przyrządzam wiele dań ze szparagami. Zawsze zostają mi końcówki, których szkoda jest mi wyrzucać, lubię kiedy w mojej kuchni nic się nie marnuje. Można z nich przygotować zupę krem lub zamrozić i użyć w zimie np. do bulionu. Tym razem przygotowałam z nich przepyszny, bardzo aromatyczny sos do makaronu z dodatkiem sera gorgonzola. Pastę dopełniłam plastrami szynki parmeńskiej i parmezanem. W ten sposób wszystkie najlepsze smaki kuchni włoskiej zamknęłam w jednej potrawie, czyli spaghetti z sosem szparagowym.
Składniki:
- około 200 g makaronu spaghetti (2 porcje)
- 3 – 4 garście końcówek szparagów lub po prostu kilka szparagów
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1/4 niedużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz
Do podania:
- kilka orzechów włoskich
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- grana padano, parmezan lub inny twardy dojrzewający ser
- listki bazylii
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Zachowaj szklankę wody po ugotowanym makaronie do sosu.
-
Do rondelka wlej 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek i dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj drobno pokrojone końcówki szparagów i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Wlej wrzątek tak, żeby woda przykryła warzywa, ale nie więcej i gotuj na małym ogniu, co jakiś czas dolewając odrobinę wrzątku. Gotuj, aż szparagi zmiękną. Po tym czasie całość zmiksuj na gładką masę blenderem ręcznym. Sos powinien być dość gęsty.
-
Do sosu dodaj rozkruszony ser gorgonzola i wlej wodę po ugotowanym makaronie, podgrzewając na bardzo małym ogniu przez około minutę. Na koniec dodaj makaron i całość dokładnie wymieszaj.
-
Spaghetti przełóż na talerze, na nim ułóż po dwa plastry szynki parmeńskiej. Dodaj po kilka orzechów włoskich oraz listków bazylii. Na koniec oprósz parmezanem.
Jak Ci smakowało moje spaghetti z sosem szparagowym, gorgonzolą i szynką parmeńską? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne dania z makaronem, to sprawdź też moje przepisy na Ragu alla Bolognese, czyli sos boloński lub alfredo z kurczakiem w wersji light.