Ragu alla Bolognese, czyli sos boloński

Ragu alla Bolognese, czyli oryginalny włoski sos mięsny wywodzący się z Bolonii. Na taki właśnie miałam ochotę, może jest to spowodowane pogodą za oknem…w tym roku w końcu przyszła do nas prawdziwa zima! Bardzo aromatyczny i głęboki w smaku sos wymieszany z makaronem, najlepiej rigatoni, wykończony tartym parmezanem w towarzystwie lampki czerwonego wina to coś, czego dzisiaj bardzo potrzebowałam.

Ragu alla Bolognese - sos boloński

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • średniej wielkości marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • średnia cebula
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • 100 g surowego boczku (nie wędzonego)
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 150 ml bulionu mięsnego (jeśli nie masz użyj wody)

Wykonanie:

Potrzebny czas: 3 godz..

  1. Do tego przepisu najlepiej użyć garnka o dużej powierzchni, najlepiej żeliwnego lub z grubym dnem, albo wysokiej patelni o dużej powierzchni.

  2. Najpierw w garnku rozgrzej oliwę z oliwek z masłem. Dodaj drobno posiekaną cebulę, marchewkę oraz seler naciowy. Warzywa bardzo delikatnie zeszklij i dodaj mielone mięso wołowe. Mięso podsmażaj na wysokiej temperaturze, często mieszając, żeby jak najszybciej odparowały z niego soki i zaczęło się porządnie smażyć. Smaż, aż będzie dość mocno brązowe.

  3. Następnie wlej wino i podsmażaj 2-3 minuty, aż odparuje.

  4. Dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą, a najlepiej z bulionem.

  5. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

  6. W niedużym rondelku zagotuj mleko, a następnie wlej do sosu.

  7. Całość przemieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Sos nie powinien się mocno gotować tylko lekko „pyrkać”.

  8. Podawaj z makaronem rigatoni, pappardelle lub tagliatelle. Sosu bolońskiego nie powinno się podawać na cienkim spaghetti, ponieważ może nie utrzymać sosu.

  9. Na koniec posyp tartym parmezanem .

Jak Ci smakowało moje Ragu alla Bolognese, czyli sos boloński? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne dania z makaronem, to sprawdź też moje przepisy na alfredo z kurczakiem w wersji light lub spaghetti z klopsikami z indyka.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry