Ragu alla Bolognese, czyli oryginalny włoski sos mięsny wywodzący się z Bolonii. Na taki właśnie miałam ochotę, może jest to spowodowane pogodą za oknem…w tym roku w końcu przyszła do nas prawdziwa zima! Bardzo aromatyczny i głęboki w smaku sos wymieszany z makaronem, najlepiej rigatoni, wykończony tartym parmezanem w towarzystwie lampki czerwonego wina to coś, czego dzisiaj bardzo potrzebowałam.

Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- średniej wielkości marchewka
- łodyga selera naciowego
- średnia cebula
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g masła
- 100 g surowego boczku (nie wędzonego)
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- 150 ml bulionu mięsnego (jeśli nie masz użyj wody)
Wykonanie:
Potrzebny czas: 3 godziny
-
Do tego przepisu najlepiej użyć garnka o dużej powierzchni, najlepiej żeliwnego lub z grubym dnem, albo wysokiej patelni o dużej powierzchni.
-
Najpierw w garnku rozgrzej oliwę z oliwek z masłem. Dodaj drobno posiekaną cebulę, marchewkę oraz seler naciowy. Warzywa bardzo delikatnie zeszklij i dodaj mielone mięso wołowe. Mięso podsmażaj na wysokiej temperaturze, często mieszając, żeby jak najszybciej odparowały z niego soki i zaczęło się porządnie smażyć. Smaż, aż będzie dość mocno brązowe.
-
Następnie wlej wino i podsmażaj 2-3 minuty, aż odparuje.
-
Dodaj koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą, a najlepiej z bulionem.
-
Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
-
W niedużym rondelku zagotuj mleko, a następnie wlej do sosu.
-
Całość przemieszaj i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Sos nie powinien się mocno gotować tylko lekko „pyrkać”.
-
Podawaj z makaronem rigatoni, pappardelle lub tagliatelle. Sosu bolońskiego nie powinno się podawać na cienkim spaghetti, ponieważ może nie utrzymać sosu.
-
Na koniec posyp tartym parmezanem .
Jak Ci smakowało moje Ragu alla Bolognese, czyli sos boloński? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne dania z makaronem, to sprawdź też moje przepisy na alfredo z kurczakiem w wersji light lub spaghetti z klopsikami z indyka.