Od jakiegoś czasu chodziła za mną fasolka w pomidorach, takie typowe angielskie baked beans. Stęskniłam się za podróżami i ich smakami, więc zmiksowałam sobie niezłe śniadanko i wyszła mi shakshuka a’la śniadanie angielskie. Drobna fasolka zatopiona w smażonych pomidorach z aromatycznymi przyprawami orientu, do tego jajko sadzone z rozlewającym się żółtkiem. Nie mogło też zabraknąć kiełbasek, w końcu to english breakfast:) Użyłam frakfurterek, bo ciężko u nas dostać takie typowe angielskie. Nie mniej jednak śniadanie jest bardzo pyszne i wszystko razem smakuje och i ach!
Składniki:
- 2 średnie pomidory
- 1/2 niedużej cebuli
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta chilli w proszku
- szklanka ugotowanej drobnej fasoli (lub z puszki)
- 2 jajka
- 2 kiełbaski frankfurterki
- natka pietruszki
- sól
- olej do smażenia
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw na suchej patelni podsmaż delikatnie nacięte frankfurterki. Następnie przełóż je na talerzyk i odstaw.
-
Na tej samej patelni z odrobiną oleju roślinnego podsmaż drobno pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek i podsmażaj przez około minutę. Dodaj przyprawy: kumin, kolendrę, chilli oraz dopraw solą. Podsmażaj jeszcze przez chwilę, aż z przypraw wydobędzie się aromat.
-
Dodaj pokrojone pomidory. Smaż, aż odparuje z nich część wody. Mieszaj tylko od czasu do czasu, żeby pomidory za bardzo się nie rozleciały.
-
Po tym czasie wsyp ugotowaną fasolkę i przez chwilę gotuj ją w pomidorach. W międzyczasie dopraw solą.
-
Do sosu wbij jajka. Gotuj po przykryciem, aż białka będą ścięte.
-
Na koniec shakshukę podawaj z kiełbaskami i pieczywem oprószone natką świeżej pietruszki.
Jak Ci smakowała moja shakshuka a’la śniadanie angielskie? Jeśli szukasz innych pomysłów na treściwe śniadania, to sprawdź też moje przepisy na pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i jajkiem sadzonym, croissanta z łososiem i jajkiem sadzonym lub muffinki jajeczne z szynką i serem cheddar.