Kiedy wiesz, że czeka Cię bardzo ciężki dzień i praca od samego rana, warto go rozpocząć od treściwego i sycącego śniadania. Jedną z możliwości jest przygotowanie huevos rancheros, czyli tradycyjnego śniadania meksykańskich ranczerów, które zjadali przed rozpoczęciem pracy na ranczu i zapewniało im ono energię na długie godziny. Ogromnym plusem tego posiłku jest także to, że jest po prostu pyszny i przy tym bardzo zdrowy, bogaty we wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jako danie wegetariańskie może stanowić ciekawą alternatywę na obiad lub kolację.
Składniki:
- 2 małe placki pszennej tortilli (około 15 cm średnicy, lub 1 duży podzielony na pół)
- 5 łyżek ugotowanej czarnej fasoli (lub z puszki)
- 2 średnie pomidory
- 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- świeża kolendra
- 1/2 awokado
- 2 jajka
- sól, pieprz
- łyżeczka suszonego oregano
- olej do smażenia
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 1
-
Na suchej rozgrzanej patelni podpiecz placki tortilli, aż będą rumiane z obu stron i odłóż.
-
Na tą samą rozgrzaną patelnię dodaj dwie łyżki oleju rzepakowego i zeszklij czerwoną cebulę, pokrojoną w paski. Dopraw solą i pieprzem.
-
Następnie dodaj posiekany czosnek, kumin, wędzoną paprykę i pieprz cayenne. Podsmażaj około minutę, żeby wydobyć z przypraw aromat.
-
Później dodaj pokrojone w drobną kostkę półtora pomidora i smaż przez chwilę, po czym dodaj czarną fasolę. Smaż, aż z pomidora odparuje część wody i ewentualnie dopraw solą.
-
Na drugiej patelni usmaż jajka sadzone i dopraw solą.
-
Awokado pokrój w paski, a pozostałą połówkę pomidora również posiekaj w drobną kostkę.
-
Na dwóch tortillach rozłóż smażone pomidory z czarną fasolą i ułóż na nich po jajku sadzonym oraz pokrojone świeże pomidory. Na koniec dodaj po kilka pasków awokado i posyp świeżą kolendrą.
A co z tym oregano? Jest w składnikach, a w przygotowaniu nie ma momentu w którym je dodajemy.