Huevos rancheros, czyli śniadanie w stylu meksykańskim

Kiedy wiesz, że czeka Cię bardzo ciężki dzień i praca od samego rana, warto go rozpocząć od treściwego i sycącego śniadania. Jedną z możliwości jest przygotowanie huevos rancheros, czyli tradycyjnego śniadania meksykańskich ranczerów, które zjadali przed rozpoczęciem pracy na ranczu i zapewniało im ono energię na długie godziny. Ogromnym plusem tego posiłku jest także to, że jest po prostu pyszny i przy tym bardzo zdrowy, bogaty we wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Jako danie wegetariańskie może stanowić ciekawą alternatywę na obiad lub kolację.

Heuvos rancheros czyli śniadanie w stylu meksykańskim

Składniki:

  • 2 małe placki pszennej tortilli (około 15 cm średnicy, lub 1 duży podzielony na pół)
  • 5 łyżek ugotowanej czarnej fasoli (lub z puszki)
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • świeża kolendra
  • 1/2 awokado
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • łyżeczka suszonego oregano
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 minut

PORCJE: 1

  1. Na suchej rozgrzanej patelni podpiecz placki tortilli, aż będą rumiane z obu stron i odłóż.

  2. Na tą samą rozgrzaną patelnię dodaj dwie łyżki oleju rzepakowego i zeszklij czerwoną cebulę, pokrojoną w paski. Dopraw solą i pieprzem.

  3. Następnie dodaj posiekany czosnek, kumin, wędzoną paprykę i pieprz cayenne. Podsmażaj około minutę, żeby wydobyć z przypraw aromat.

  4. Później dodaj pokrojone w drobną kostkę półtora pomidora i smaż przez chwilę, po czym dodaj czarną fasolę. Smaż, aż z pomidora odparuje część wody i ewentualnie dopraw solą.

  5. Na drugiej patelni usmaż jajka sadzone i dopraw solą.

  6. Awokado pokrój w paski, a pozostałą połówkę pomidora również posiekaj w drobną kostkę.

  7. Na dwóch tortillach rozłóż smażone pomidory z czarną fasolą i ułóż na nich po jajku sadzonym oraz pokrojone świeże pomidory. Na koniec dodaj po kilka pasków awokado i posyp świeżą kolendrą.

Jak Ci smakowały moje meksykańskie huevos rancheros? Jeśli szukasz innych pomysłów na sycące śniadanie, to sprawdź też moje przepisy na omlet z parmezanem i świeżą pietruszką, jajko w koszulce na toście ze szpinakiem, awokado i chilli lub pieczone awokado z jajkiem.

1 thoughts on “Huevos rancheros, czyli śniadanie w stylu meksykańskim”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top