Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jest to niezbyt zdrowa przekąska. Nic bardziej mylnego, ponieważ te frytki z batatów zostały upieczone w piekarniku z niewielką ilością oleju, dzięki czemu danie jest zdrowe i chrupiące. Bardzo dużo smaku dodają orientalne przyprawy, które doskonale komponują się ze słodkim smakiem batatów, a całość dopełnia bogaty w zdrowe tłuszcze dip z awokado. Nic tylko jeść!
Składniki:
- 2 średniej wielkości bataty (około 400 g)
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiej w proszku (kumin)
- sól
- 1 mały ząbek czosnku
Dip z awokado:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- świeża kolendra lub pietruszka do podania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Potrzebny czas: 40 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw obierz bataty i pokrój w długie cienkie paski. Następnie włóż do miski z zimną wodą na około pół godziny. (Możesz też je przygotować dzień wcześniej, pozostawiając w lodówce na całą noc ). Po tym czasie wyjmij i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
-
Bataty natrzyj olejem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie w miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z przyprawami (pieprz cayenne, sól, kumin ) i wymieszaj z ziemniakami.
-
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż frytki, tak żeby się nie dotykały.
-
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez około 30-40 minut, aż będą chrupiące i lekko zrumienione.
- Dip z awokado:
Doprawione solą awokado z sokiem z cytryny i kolendrą zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę.
-
Upieczone frytki z batatów podawaj z dipem z awokado. Na koniec oprósz natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Jak Ci smakowały moje zdrowe frytki z batatów z dipem z awokado? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na tosty z maślanym awokado i salsą pomidorową, paluchy z kurczakiem, fetą i suszonymi pomidorami lub tartę z kurkami i serem brie na cieście filo.