Zdrowe frytki z batatów z dipem z awokado

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jest to niezbyt zdrowa przekąska. Nic bardziej mylnego, ponieważ te frytki z batatów zostały upieczone w piekarniku z niewielką ilością oleju, dzięki czemu danie jest zdrowe i chrupiące. Bardzo dużo smaku dodają orientalne przyprawy, które doskonale komponują się ze słodkim smakiem batatów, a całość dopełnia bogaty w zdrowe tłuszcze dip z awokado. Nic tylko jeść!

Zdrowe frytki z batatów z dipem z awokado

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bataty (około 400 g)
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiej w proszku (kumin)
  • sól
  • 1 mały ząbek czosnku
Dip z awokado:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • świeża kolendra lub pietruszka do podania (opcjonalnie)

Wykonanie:

Potrzebny czas: 40 min..

PORCJE: 2

  1. Najpierw obierz bataty i pokrój w długie cienkie paski. Następnie włóż do miski z zimną wodą na około pół godziny. (Możesz też je przygotować dzień wcześniej, pozostawiając w lodówce na całą noc ). Po tym czasie wyjmij i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

  2. Bataty natrzyj olejem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie w miseczce wymieszaj mąkę kukurydzianą z przyprawami (pieprz cayenne, sól, kumin ) i wymieszaj z ziemniakami.

  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż frytki, tak żeby się nie dotykały.

  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez około 30-40 minut, aż będą chrupiące i lekko zrumienione.

  5. Dip z awokado:

    Doprawione solą awokado z sokiem z cytryny i kolendrą zmiksuj blenderem ręcznym na gładką masę.

  6. Upieczone frytki z batatów podawaj z dipem z awokado. Na koniec oprósz natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Jak Ci smakowały moje zdrowe frytki z batatów z dipem z awokado? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na tosty z maślanym awokado i salsą pomidorową, paluchy z kurczakiem, fetą i suszonymi pomidorami lub tartę z kurkami i serem brie na cieście filo.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry