Tosty z maślanym awokado i salsą pomidorową

Tosty z maślanym awokado i salsą pomidorową to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a także pyszna i zdrowa propozycja na wegetariańskie śniadanie. Jeśli zastąpimy masło innym tłuszczem, to otrzymamy wersję w 100% wegańską. Głębi smaku w tym daniu dodają świeży koperek i natka pietruszki jak również otarta skórka z limonki i dodatek orientalnego kuminu.

Tosty z maślanym awokado i salsą pomidorową

Składniki:

  • 2 duże kromki chleba na zakwasie
  • 1 dojrzałe awokado
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • kilka kaparów
  • limonka
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • świeża natka pietruszki
  • świeży koperek
  • mielony kumin
  • pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

  1. Najpierw w miseczce umieść awokado, łyżkę masła, skórkę otartą z połówki limonki i sok wyciśnięty z połówki limonki. Całość porządnie zblenduj na gładką masę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, koperek i dużą szczyptę pieprzu. Następnie wymieszaj i wstaw do lodówki.

  2. Kromki chleba natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku i podpiecz w piekarniku.

  3. W kolejnej miseczce wymieszaj odrobinę soku z limonki z łyżką oliwy z oliwek. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i kapary i całość wymieszaj.

  4. Na podpieczonym chlebie rozsmaruj grubą warstwę maślanego awokado i ułóż salsę pomidorową. Na koniec tosty oprósz kuminem, koperkiem i pietruszką.

Jak Ci smakowały moje tosty z maślanym awokado i salsą pomidorową? Jeśli szukasz innych pomysłów na wegetariańskie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na pudding chia z figami i karmelizowanymi orzechami lub pieczone awokado z jajkiem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry