Tosty z maślanym awokado i salsą pomidorową to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a także pyszna i zdrowa propozycja na wegetariańskie śniadanie. Jeśli zastąpimy masło innym tłuszczem, to otrzymamy wersję w 100% wegańską. Głębi smaku w tym daniu dodają świeży koperek i natka pietruszki jak również otarta skórka z limonki i dodatek orientalnego kuminu.
Składniki:
- 2 duże kromki chleba na zakwasie
- 1 dojrzałe awokado
- 10 pomidorków koktajlowych
- kilka kaparów
- limonka
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- świeża natka pietruszki
- świeży koperek
- mielony kumin
- pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 min..
-
Najpierw w miseczce umieść awokado, łyżkę masła, skórkę otartą z połówki limonki i sok wyciśnięty z połówki limonki. Całość porządnie zblenduj na gładką masę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, koperek i dużą szczyptę pieprzu. Następnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
-
Kromki chleba natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku i podpiecz w piekarniku.
-
W kolejnej miseczce wymieszaj odrobinę soku z limonki z łyżką oliwy z oliwek. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i kapary i całość wymieszaj.
-
Na podpieczonym chlebie rozsmaruj grubą warstwę maślanego awokado i ułóż salsę pomidorową. Na koniec tosty oprósz kuminem, koperkiem i pietruszką.
Jak Ci smakowały moje tosty z maślanym awokado i salsą pomidorową? Jeśli szukasz innych pomysłów na wegetariańskie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na pudding chia z figami i karmelizowanymi orzechami lub pieczone awokado z jajkiem.