Paluchy z kurczakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Chrupiące paluchy z kurczakiem, aromatycznymi suszonymi pomidorami i wyrazistą fetą to idealny finger food, dlatego sprawdzą się jako imprezowa przekąska, a goście będą zachwyceni. Nie musisz męczyć się w kuchni, ponieważ bardzo łatwo je przygotować, a smakują wyśmienicie także na zimno.

Paluchy z ciasta filo z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem feta

Składniki:

  • opakowanie ciasta filo
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 150 g sera feta
  • słoiczek suszonym pomidorów w oleju (ok. 270 g)
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • ziarna sezamu
  • ziarna czarnuszki
  • jajko
  • sól, pieprz
Dip jogurtowy:
  • opakowanie małego jogurtu naturalnego
  • sól, cukier
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
Dip pikantny pomidorowy:
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • świeża papryczka chilli lub pieprz cayenne
  • suszone oregano
  • sól, cukier

Wykonanie:

Potrzebny czas: 40 minut

  1. Najpierw filet z kurczaka pokrój w bardzo małą kostkę i podsmaż na około 2 łyżkach oleju z suszonych pomidorów. Dopraw pieprzem i solą (soli użyj tylko odrobinę, ponieważ ser feta i suszone pomidory już są słone).

  2. Następnie na patelnię dodaj odcedzone i drobno pokrojone suszone pomidory. Podsmażaj przez minutę, po czym zdejmij patelnię z ognia i dodaj rozkruszony w dłoniach ser feta. Całość wymieszaj i odstaw.

  3. W rondelku podgrzej mleko po czym dodaj łyżkę masła i zamieszaj do rozpuszczenia tłuszczu.

  4. Ciasto filo podziel tak, żeby uzyskać prostokątne pojedyncze arkusze, mniej więcej kartki A 4. Przygotowany w ten sposób płat ciasta nasmaruj mieszaniną mleka z masłem. Następnie na krótszym brzegu rozłóż farsz z kurczakiem i zacznij zawijać w rulon. W połowie zawijania zwiń brzegi, dzięki czemu nie wypadnie farsz (metoda jak przy krokietach). Z kolejnymi arkuszami ciasta postępuj identycznie.

  5. Paluchy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze raz, górę i boki nasmaruj roztopionym masłem z mlekiem, a po chwili dodatkowo roztrzepanym jajkiem. Następnie oprósz ziarnami sezamu i czarnuszki.

  6. Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, przez około 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni.

  7. Dip jogurtowy:

    W miseczce połącz jogurt z odrobiną soli, cukru i soku z cytryny. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.

  8. Dip pikantny pomidorowy:

    Do miseczki wlej passatę pomidorową, dodaj sól i cukier do smaku. Wsyp suszone oregano oraz pieprz cayenne lub drobno posiekaną papryczkę chilli. Wymieszaj do połączenia składników

Jak Ci się udały moje paluchy z kurczakiem, fetą i suszonymi pomidorami? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na łososia na ogórku z kremem chrzanowo – cytrynowym lub spring rolls z kurczakiem, awokado i mango.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top