Chrupiące paluchy z kurczakiem, aromatycznymi suszonymi pomidorami i wyrazistą fetą to idealny finger food, dlatego sprawdzą się jako imprezowa przekąska, a goście będą zachwyceni. Nie musisz męczyć się w kuchni, ponieważ bardzo łatwo je przygotować, a smakują wyśmienicie także na zimno.
Składniki:
- opakowanie ciasta filo
- 500 g filetu z kurczaka
- 150 g sera feta
- słoiczek suszonym pomidorów w oleju (ok. 270 g)
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki mleka
- ziarna sezamu
- ziarna czarnuszki
- jajko
- sól, pieprz
Dip jogurtowy:
- opakowanie małego jogurtu naturalnego
- sól, cukier
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
Dip pikantny pomidorowy:
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- świeża papryczka chilli lub pieprz cayenne
- suszone oregano
- sól, cukier
Wykonanie:
Potrzebny czas: 40 minut
-
Najpierw filet z kurczaka pokrój w bardzo małą kostkę i podsmaż na około 2 łyżkach oleju z suszonych pomidorów. Dopraw pieprzem i solą (soli użyj tylko odrobinę, ponieważ ser feta i suszone pomidory już są słone).
-
Następnie na patelnię dodaj odcedzone i drobno pokrojone suszone pomidory. Podsmażaj przez minutę, po czym zdejmij patelnię z ognia i dodaj rozkruszony w dłoniach ser feta. Całość wymieszaj i odstaw.
-
W rondelku podgrzej mleko po czym dodaj łyżkę masła i zamieszaj do rozpuszczenia tłuszczu.
-
Ciasto filo podziel tak, żeby uzyskać prostokątne pojedyncze arkusze, mniej więcej kartki A 4. Przygotowany w ten sposób płat ciasta nasmaruj mieszaniną mleka z masłem. Następnie na krótszym brzegu rozłóż farsz z kurczakiem i zacznij zawijać w rulon. W połowie zawijania zwiń brzegi, dzięki czemu nie wypadnie farsz (metoda jak przy krokietach). Z kolejnymi arkuszami ciasta postępuj identycznie.
-
Paluchy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze raz, górę i boki nasmaruj roztopionym masłem z mlekiem, a po chwili dodatkowo roztrzepanym jajkiem. Następnie oprósz ziarnami sezamu i czarnuszki.
-
Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, przez około 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni.
- Dip jogurtowy:
W miseczce połącz jogurt z odrobiną soli, cukru i soku z cytryny. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.
- Dip pikantny pomidorowy:
Do miseczki wlej passatę pomidorową, dodaj sól i cukier do smaku. Wsyp suszone oregano oraz pieprz cayenne lub drobno posiekaną papryczkę chilli. Wymieszaj do połączenia składników
Jak Ci się udały moje paluchy z kurczakiem, fetą i suszonymi pomidorami? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na łososia na ogórku z kremem chrzanowo – cytrynowym lub spring rolls z kurczakiem, awokado i mango.