Zawijaniec ze szpinakiem i fetą, czyli spiral Spanakopita

Spanakopita to tradycyjna grecka potrawa wywodząca się z Krety, najczęściej podawana w formie prostego placka. Moja wersja to spiral Spanakopita, czyli zawijaniec ze szpinakiem i serem feta oraz mnóstwem świeżych ziół i smaków. Takiej formy przygotowania nauczyłam się na warsztatach kulinarnych w Atenach. To danie do doskonałe połączenie chrupiącego ciasto filo z aromatem świeżych ziół i pysznym słonym serem feta, prawdziwa wegetariańska uczta.

Grecki zawijaniec ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 150 g świeżego szpinaku
  • duża garść listków świeżej mięty
  • garść świeżego koperku
  • 5-6 gałązek szczypiorku
  • cebulka dymka
  • 100 g sera feta
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 4-5 arkuszy ciasta filo
  • jajko (do nasmarowania)
  • ziarna sezamu

Wykonanie:

Potrzebny czas: 50 min..

PORCJE: 2-3

  1. Najpierw przygotuj nadzienie. W tym celu w misce rozgnieć widelcem ser feta. Dodaj drobno posiekaną cebulkę dymkę i szczypiorek. Szpinak, koperek, listki mięty również drobno pokrój i wszystko dodaj do miski z serem feta. Wlej oliwę z oliwek oraz dopraw czarnym pieprzem, a następnie całość dokładnie wymieszaj.

  2. Rozłóż arkusz ciasta filo i ułóż na nim część nadzienia wzdłuż dłuższej krawędzi, pozostawiając około 2-3 cm wolnego miejsca z prawej i lewej strony. Zroluj ciasto, podczas rolowania smaruj roztrzepanym jajkiem, tak żeby ciasto się zlepiło. Rulon zwiń w ślimaka i ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli podczas zwijania ciasto w jakimś miejscu się rozerwie, możesz zalepić je kawałkiem ciasta filo.

  3. Pozostałe arkusze ciasta również wypełnił farszem i zwiń w rulon. Każdy rulon dołączaj do pierwszego przygotowanego ślimaka, tak żeby powstawała coraz większa spirala.

  4. Na koniec ciasto nasmaruj roztrzepanym jajkiem i oprósz ziarnami sezamu.

  5. Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut.

Jak ci smakował mój grecki zawijaniec ze szpinakiem i serem feta, czyli spiral Spanakopita? Jeśli szukasz innych pomysłów na tradycyjne greckie potrawy to sprawdź też moje przepisy na Portokalopitę, czyli greckie ciasto pomarańczowe lub Imam Bayildi, czyli nadziewany bakłażan.

1 thought on “Zawijaniec ze szpinakiem i fetą, czyli spiral Spanakopita”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top