Spanakopita to tradycyjna grecka potrawa wywodząca się z Krety, najczęściej podawana w formie prostego placka. Moja wersja to spiral Spanakopita, czyli zawijaniec ze szpinakiem i serem feta oraz mnóstwem świeżych ziół i smaków. Takiej formy przygotowania nauczyłam się na warsztatach kulinarnych w Atenach. To danie do doskonałe połączenie chrupiącego ciasto filo z aromatem świeżych ziół i pysznym słonym serem feta, prawdziwa wegetariańska uczta.
Składniki:
- 150 g świeżego szpinaku
- duża garść listków świeżej mięty
- garść świeżego koperku
- 5-6 gałązek szczypiorku
- cebulka dymka
- 100 g sera feta
- 30 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 4-5 arkuszy ciasta filo
- jajko (do nasmarowania)
- ziarna sezamu
Wykonanie:
Potrzebny czas: 50 minut
PORCJE: 2-3
-
Najpierw przygotuj nadzienie. W tym celu w misce rozgnieć widelcem ser feta. Dodaj drobno posiekaną cebulkę dymkę i szczypiorek. Szpinak, koperek, listki mięty również drobno pokrój i wszystko dodaj do miski z serem feta. Wlej oliwę z oliwek oraz dopraw czarnym pieprzem, a następnie całość dokładnie wymieszaj.
-
Rozłóż arkusz ciasta filo i ułóż na nim część nadzienia wzdłuż dłuższej krawędzi, pozostawiając około 2-3 cm wolnego miejsca z prawej i lewej strony. Zroluj ciasto, podczas rolowania smaruj roztrzepanym jajkiem, tak żeby ciasto się zlepiło. Rulon zwiń w ślimaka i ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli podczas zwijania ciasto w jakimś miejscu się rozerwie, możesz zalepić je kawałkiem ciasta filo.
-
Pozostałe arkusze ciasta również wypełnił farszem i zwiń w rulon. Każdy rulon dołączaj do pierwszego przygotowanego ślimaka, tak żeby powstawała coraz większa spirala.
-
Na koniec ciasto nasmaruj roztrzepanym jajkiem i oprósz ziarnami sezamu.
-
Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut.
Jak ci smakował mój grecki zawijaniec ze szpinakiem i serem feta, czyli spiral Spanakopita? Jeśli szukasz innych pomysłów na tradycyjne greckie potrawy to sprawdź też moje przepisy na Portokalopitę, czyli greckie ciasto pomarańczowe lub Imam Bayildi, czyli nadziewany bakłażan.
Looks amazing, any possibility to provide this recipe in English please?