Turecki chlebek ze szpinakiem, fetą i ziołami

Turecki chlebek ze szpinakiem, fetą i świeżymi ziołami. Przygotowałam go na mące pełnoziarnistej, ale jeśli wolicie, możecie też użyć zwyklej. Jest cieniutki, z delikatnie chrupiącego ciasta z dodatkiem jogurtu. Natomiast środek wypełniony jest jak dla mnie mieszanką idealną! Świeże zioła, takie jak mięta i koperek, liście szpinaku i szczypiorek. Całość wymieszana z przepysznym serem feta i oblana oliwą z oliwek. Koniecznie wypróbujcie to nadzienie, jest naprawdę bardzo smaczne.

Turecki chlebek ze szpinakiem, fetą i ziołami

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 60 ml jogurtu naturalnego
  • 20 g masła

Farsz:

  • 2 spore garście szpinaku
  • garść listków mięty
  • garść świeżego koperku
  • 2 dymki wraz ze szczypiorkiem
  • 150 g sera feta
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • pieprz

Wykonanie:

PORCJE: 4-5 sztuk

  1. Ciasto:

    Najpierw w misce wymieszaj mąkę wraz z drożdżami i cukrem. Następnie wlej ciepłe mleko i dodaj masło w temperaturze pokojowej. Całość wyrabiaj przez chwilę, następnie dodaj jogurt i sól. Dalej wyrabiaj przez około 5 minut, żeby ciasto było zwarte i jednolite. Uformuj w kulę, umieść w misce, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.

  2. Farsz:

    Posiekaj drobno listki mięty, koperek (bez łodyg) i liście szpinaku oraz szczypior. Cebulkę dymkę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj rozkruszony w dłoniach ser feta, dopraw pieprzem i wlej oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj.

  3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć przez chwilę i podziel na 4-5 porcji. Każdą rozwałkuj cienko na prostokąt. Na połowę prostokąta wyłóż farsz, dociskając lekko łyżką, żeby był zwarty. Złóż ciasto na pół i zlep brzegi. Następnie bardzo delikatnie rozwałkuj placek, tak żeby nie doprowadzić do wypłynięcia farszu. Na koniec smaż chlebek przez około 2 -3 minuty z każdej strony na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

Jak Ci smakował mój turecki chlebek ze szpinakiem, fetą i ziołami? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne przekąski, to sprawdź też moje przepisy na sakiewki ze szparagami i szynką parmeńską lub pieczone placki warzywne z łososiem i awokado.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry