Pieczone ziemniaki, wypełnione pikantną kiełbasą chorizo, żółtym serem i jajkiem. W tym tygodniu przygotowałam je na obiad i podałam z sałatą, wszystkim bardzo smakowały! Farsz jest bardzo neutralny, bo to tylko gniecione ziemniaki z masłem, doprawione solą i pieprzem. Można więc przygotować też kilka ziemniaków w wersji z samym serem, np. dla dzieci! Ważne jest, żeby były jak największe, wtedy dużo łatwiej będzie je wypełnić!
Składniki:
- 4 bardzo duże ziemniaki
- łyżka masła
- 16 plasterków kiełbasy chorizo
- około 40 g żółtego sera
- 8 małych jajek
- szczypior do podania
Wykonanie:
PORCJE: 4
-
Najpierw upiecz ziemniaki. W tym celu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż 4 duże umyte i osuszone ziemniaki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 60 – 80 minut ,do miękkości miąższu. Następnie ziemniaki wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
-
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plasterki kiełbasy chorizo i podpiecz ją w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 10-15 minut, tak żeby była lekko chrupiąca.
-
Przestudzone ziemniaki przekrój wzdłuż na pół. Łyżką wybierz większość miąższu, uważając, żeby nie uszkodzić skórki i przełóż do miski. Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem, po czym farsz wymieszaj i rozgnieć widelcem.
-
Do skórek ziemniaczanych nałóż farsz, zostawiając miejsce na jajko. Następnie dodaj po łyżeczce tartego sera i ułóż po dwa plasterki podpieczonego chorizo i całość delikatnie przygnieć. Na koniec wbij jajko.
Jeśli ziemniaki nie są bardzo duże, proponuję najpierw dodać samo żółtko, a dopiero na koniec jeśli jest jeszcze miejsce wlać białko. Dodatkowo wierzch możesz oprószyć serem. -
Ziemniaki zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, przez około 15 minut, aż jajko będzie ścięte.
-
Upieczone ziemniaki podawaj obsypane szczypiorkiem.
Jak Ci smakowały moje pieczone ziemniaki z chorizo i jajkiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne obiady, to sprawdź też moje przepisy na pomidorowe risotto z krewetkami i chilli, alfredo z kurczakiem w wersji light lub roladki z cukinii z ricottą, kurczakiem, szpinakiem i fetą.