Ricotta z orzechami włoskimi w miodzie i truskawkami, czyż nie brzmi pysznie? Ten deser to tylko 4 zdrowe składniki, do przygotowania w kilka minut. W taką piękną pogodę robię tylko szybkie deserki i zabieram na zewnątrz. Klasyczne połączenie ricotty, miodu i orzechów włoskich gwarantuje przepyszny smak, przełamany świeżością truskawek. Prawdziwe włoskie lato zamknięte w małym pucharku!
Składniki:
- 250 g ricotty
- 80 g orzechów włoskich
- 2 spore łyżki miodu
- 2 szklanki świeżych truskawek
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw na suchej patelni podpraż orzechy włoskie. Następnie zdejmij z ognia, żeby przestygły. Po tym czasie na patelnię dodaj dwie spore łyżki miodu i zacznij ponownie podgrzewać, tylko do momentu rozpuszczenia się miodu. Całość dokładnie wymieszaj, żeby miód pokrył każdego orzecha.
-
Ricottę przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj widelcem, żeby nie było grudek.
-
Truskawki pokrój na mniejsze kawałki.
-
W szklaneczkach ułóż warstwę orzechów w miodzie, następnie warstwę ricotty, truskawek i znowu ricottę. Na koniec uzupełnij orzechami w miodzie.
Jak Ci smakowała moja ricotta z orzechami, miodem i truskawkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne deserki, to sprawdź też moje przepisy na nocną jaglankę z malinami i miodem, mini serniczki z białą czekoladą i malinami lub Eton mess – czyli bezowy bałagan z truskawkami.