Ricotta z orzechami, miodem i truskawkami

Ricotta z orzechami włoskimi w miodzie i truskawkami, czyż nie brzmi pysznie? Ten deser to tylko 4 zdrowe składniki, do przygotowania w kilka minut. W taką piękną pogodę robię tylko szybkie deserki i zabieram na zewnątrz. Klasyczne połączenie ricotty, miodu i orzechów włoskich gwarantuje przepyszny smak, przełamany świeżością truskawek. Prawdziwe włoskie lato zamknięte w małym pucharku!

Ricotta z orzechami i miodem

Składniki:

  • 250 g ricotty
  • 80 g orzechów włoskich
  • 2 spore łyżki miodu
  • 2 szklanki świeżych truskawek

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

PORCJE: 2

  1. Najpierw na suchej patelni podpraż orzechy włoskie. Następnie zdejmij z ognia, żeby przestygły. Po tym czasie na patelnię dodaj dwie spore łyżki miodu i zacznij ponownie podgrzewać, tylko do momentu rozpuszczenia się miodu. Całość dokładnie wymieszaj, żeby miód pokrył każdego orzecha.

  2. Ricottę przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj widelcem, żeby nie było grudek.

  3. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki.

  4. W szklaneczkach ułóż warstwę orzechów w miodzie, następnie warstwę ricotty, truskawek i znowu ricottę. Na koniec uzupełnij orzechami w miodzie.

Jak Ci smakowała moja ricotta z orzechami, miodem i truskawkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne deserki, to sprawdź też moje przepisy na nocną jaglankę z malinami i miodem, mini serniczki z białą czekoladą i malinami lub Eton mess – czyli bezowy bałagan z truskawkami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry