Deser tiramisu z wiśniami

Deser a’la tiramisu z wiśniami, niesamowicie pyszny i bardzo prosty w wykonaniu. Przygotowałam go w stylu słynnego tiramisu, jednak do kremu nie użyłam surowych jajek i dodałam owoce. Krem to śmietanka i mascaropone z nutą wanilii, które w połączeniu z kwaśnymi wiśniami, słodkimi ciastkami nasączonymi kawą tworzą idealny balans smaku. Taki deser wspaniale będzie smakował także z innymi owocami, np z malinami. Można przygotować go także w formie ciasta, pamiętajcie tylko, żeby zwiększyć ilość składników. Jeśli są tu fani klasycznego tiramisu to zapraszam po przepis tu: klasyczne włoskie tiramisu.

Deser tiramisu z wiśniami
Deser tiramisu z wiśniami

Składniki:

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • łyżka syropu waniliowego/cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g mrożonych wiśni
  • 2 łyżki cukru kokosowego/trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 120 ml mocnej kawy
  • 5 biszkoptów ladygingers
  • kakao do podania

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 minut

PORCJE: 4 słoiczki o pojemności 120 ml

  1. Najpierw zaparz mocną kawę i odstaw do przestygnięcia.

  2. W rondlu zagotuj wiśnie z cukrem. Odlej 2-3 łyżki soku powstałego z owoców do miseczki, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie połącz składniki, tak żeby nie było grudek. Mieszaninę wlej do gotujących się wiśni. Szybko wymieszaj. Gotuj, aż wiśnie lekko zgęstnieją. Odstaw do całkowitego przestygnięcia.

  3. Ubij dobrze schłodzoną śmietankę, dodaj mascarpone oraz syrop waniliowy. Zmiksuj do połączenia składników.

  4. W małych słoiczkach układaj warstwami po łyżce kremu z mascarpone, po jednym biszkopcie nasączonym w kawie. Możesz go podzielić na pół. 2 łyżeczki frużeliny wiśniowej i ponownie krem z mascarpone. Na koniec wierzch oprósz kakao.

Jak Ci smakowało mój deser tiramisu z wiśniami?

Jeśli szukasz więcej inspiracji na proste desery we włoskim stylu zapraszam na Tiramisu z kajmakiem i orzechami lub Panna Cotta z sosem karmelowym.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top