Deser a’la tiramisu z wiśniami, niesamowicie pyszny i bardzo prosty w wykonaniu. Przygotowałam go w stylu słynnego tiramisu, jednak do kremu nie użyłam surowych jajek i dodałam owoce. Krem to śmietanka i mascaropone z nutą wanilii, które w połączeniu z kwaśnymi wiśniami, słodkimi ciastkami nasączonymi kawą tworzą idealny balans smaku. Taki deser wspaniale będzie smakował także z innymi owocami, np z malinami. Można przygotować go także w formie ciasta, pamiętajcie tylko, żeby zwiększyć ilość składników. Jeśli są tu fani klasycznego tiramisu to zapraszam po przepis tu: klasyczne włoskie tiramisu.
Składniki:
- 150 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- łyżka syropu waniliowego/cukru z prawdziwą wanilią
- 200 g mrożonych wiśni
- 2 łyżki cukru kokosowego/trzcinowego
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 120 ml mocnej kawy
- 5 biszkoptów ladygingers
- kakao do podania
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 4 słoiczki o pojemności 120 ml
-
Najpierw zaparz mocną kawę i odstaw do przestygnięcia.
-
W rondlu zagotuj wiśnie z cukrem. Odlej 2-3 łyżki soku powstałego z owoców do miseczki, dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie połącz składniki, tak żeby nie było grudek. Mieszaninę wlej do gotujących się wiśni. Szybko wymieszaj. Gotuj, aż wiśnie lekko zgęstnieją. Odstaw do całkowitego przestygnięcia.
-
Ubij dobrze schłodzoną śmietankę, dodaj mascarpone oraz syrop waniliowy. Zmiksuj do połączenia składników.
-
W małych słoiczkach układaj warstwami po łyżce kremu z mascarpone, po jednym biszkopcie nasączonym w kawie. Możesz go podzielić na pół. 2 łyżeczki frużeliny wiśniowej i ponownie krem z mascarpone. Na koniec wierzch oprósz kakao.
Jak Ci smakowało mój deser tiramisu z wiśniami?
Jeśli szukasz więcej inspiracji na proste desery we włoskim stylu zapraszam na Tiramisu z kajmakiem i orzechami lub Panna Cotta z sosem karmelowym.