Panna cotta z sosem karmelowym

Panna cotta z sosem karmelowym

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na jeden z moich ulubionych deserów. Panna Cotta z sosem karmelowym, włoska klasyka, popularna i kochana na całym świecie. Nie jest to może jakieś bardzo wyszukane danie, jednak lubię wracać do klasycznych połączeń, bo według mnie są ponadczasowe i najsmaczniejsze. Moja wersja tego deseru jest banalnie łatwa i zawsze się udaje. Samo przygotowanie zajmie Wam około 15 minut, a potem pozostaje już tylko oczekiwanie, aż masa stężeje. Żeby całość zachować we włoskim stylu, jako dodatku użyłam karmelowego sosu od włoskiej firmy Fabbri, który pasuje do Panna Cotty wprost idealnie.

Fabbri to firma rodzinna, działa we Włoszech od 1905 roku i jest tam bardzo popularna. Włochom kojarzy się ze smakami dzieciństwa. Produkty Fabbri to między innymi toppingi do lodów i deserów w najróżniejszych smakach. Od owocowych, po czekoladowe, czy o smaku syropu klonowego. Ja użyłam właśnie takiego toppingu karmelowego do mojej Panna Cotty. Fabbri to również szeroki wachlarz najróżniejszych smaków syropów. Wykorzystuje się je głównie w koktajlach, ale nie tylko. Ja bardzo lubię dodawać syrop waniliowy Fabbri do wypieków, deserów, czy ciast. Zastępuję nim wanilię i część cukru. Produktem flagowym włoskiej rodziny Fabbri jest słynna Amerena, czyli drylowane wiśnie w syropie. Ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak to ta sama receptura od ponad stu lat, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Poniżej przedstawiam kilka moich autorskich deserów, w których zostały użyte produkty Fabbri oraz przepis na Panna Cottę.

Przepis Panna Cotta z sosem karmelowym

Składniki:

  • 350 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru
  • łyżka syropu waniliowego Fabbri
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • szczypta soli
  • orzechy włoskie do podania
  • sos karmelowy Fabbri do podania
  • szczypta soli do podania (opcjonalnie)

Wykonanie:

PORCJE: 4-5

  1. Do rondla wlej mleko, śmietankę, syrop waniliowy. Dodaj szczyptę soli oraz wsyp cukier. Doprowadź tylko do delikatnego zagotowania. Mieszaj od czasu do czasu, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Po zagotowaniu rondel od razu zdejmij z ognia. Odczekaj 2-3 minuty.

  2. Następnie dodaj 3 łyżeczki żelatyny i mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia.

  3. Mieszaninę przelej przez sitko do niedużych naczyń lub filiżanek.

  4. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  5. Po wyjęciu z lodówki foremkę z panna cottą umieść na kilka sekund we wrzątku. Tak, żeby do deseru nie dostała się woda. Na foremce z deserem połóż talerz wewnętrzną stroną do dołu, a następnie obróć. Podnieś foremkę. Panna Cotta powinna zostać na talerzu.

  6. Wierzch deseru oblej sosem karmelowym, możesz również oprószyć solą i posiekanymi orzechami włoskimi.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry