Smażony makaron z warzywami i jajkiem

Banalnie prosty, do przygotowania w 15 minut, a przede wszystkim bardzo smaczny. Smażony makaron z warzywami i jajkiem sadzonym. Do przygotowania tego dania użyłam tylko kilku azjatyckich składników i powstał pełnowartościowy posiłek. Potrzebujecie między innymi imbiru, sezamu, chilli, chińskiego makaronu typu „noodle” i sosu sojowego. Jeśli chodzi o sos sojowy, to od dłuższego czasu używam tylko takiego najlepszej jakości, bez dodatku glutaminianu sodu, naturalnie warzonego, z pierwszego tłoczenia soi. Takie sosy oferuje marka Lee Kum Kee. To najbardziej autentyczny producent chińskich sosów na rynku globalnym. To właśnie tą markę do swoich restauracji wybierają najlepsi szefowie kuchni na całym świecie, również tych z gwiazdkami Michelin. Sosy dostępne są w sklepach Auchan i Netto.

Smażony makaron z warzywami i jajkiem przygotowałam z okazji Chińskiego Nowego Roku, który rozpoczął się już 1 lutego. Zwany jest również Świętem Wiosny i jest czymś w rodzaju naszych Świąt Bożego Narodzenia. Jednak w Chinach trwa dużo dłużej, bo aż 15 dni. W tym czasie spotykają się z rodziny, przygotowują wspólnie posiłki, spożywają je w gronie najbliższych i świętują.

Z tej również okazji na 28 lutego na FB Lee Kum Kee rozpoczyna się konkurs, gdzie do wygrania są bardzo atrakcyjne nagrody. Zachęcam Was, żeby tam zajrzeć i wziąć udział w konkursie.

Przepis na smażony makaron z warzywami i jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 100 g makaronu chow mein
  • 3-4 cm korzenia świeżego imbiru
  • łyżka jasnego sosu sojowego Lee Kum Kee
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • dymka wraz ze szczypiorem
  • różyczka brokułu
  • garść mrożonego zielonego groszku
  • łyżeczka sezamu
  • jajko
  • czerwona papryczka chilli
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 minuty.

Porcja: 1

  1. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmaż cebulę dymkę pokrojoną w piórka, zielony groszek i różyczkę brokułu podzielonego na mniejsze kawałki. Podsmażaj tylko chwilę na dość dużym ogniu. Warzywa powinny być chrupiące. Następnie odłóż na talerz.

  2. Używając tej samej patelni z niewielką ilością oleju podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty korzeń imbiru. Dodaj cukier i wlej około 1/4 szklanki wody oraz łyżkę sosu sojowego. Całość mocno zredukuj i dodaj ugotowany makaron chow mein. Podsmażaj przez chwilę. W między czasie dodaj wcześniej przygotowane warzywa i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż do miseczki.

  3. Na patelnię wlej łyżeczkę oleju i wsyp ziarna sezamu, po czym usmaż na nich jajko.

  4. Na koniec makaron podawaj z jajkiem sadzonym, dodatkiem szczypioru oraz kilkoma plasterkami papryczki chilli.

WSPÓŁPRACA

Jeśli szukasz więcej inspiracji kulinarnych z kuchni azjatyckiej…

Sprawdź inne moje przepisy, na pyszne dania, takie jak: Kung Pao z tofu i papryką, pieczony łosoś teriyaki, prosta zupa orientalna z indykiem i noodlami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry