Kung Pao z tofu i papryką

Kung Pao z tofu i papryką. Smacznie, zdrowo, a przy tym prosto? Tak! Ja wprost przepadam za takimi daniami. Jednym z nich jest tradycyjny azjatycki Chicken Kung Pao, do którego ja zamiast kurczaka używam tofu. Dlaczego? Przynajmniej dwa dni w tygodniu przygotowuję posiłki wegetariańskie lub wegańskie. Tofu jest świetnym zamiennikiem mięsa i zawsze mam je pod ręką, ponieważ można je długo przechowywać w lodówce. Do takich szybkich dań od czasu do czasu używam gotowego sosu, jednak zawsze patrzę na skład produktu. Dlatego mój wybór to sosy od Lee Kum Kee. Do tego dania użyłam sosu do kurczaka Chicken Kung Pao Stir Fry Lee Kum Kee, który w porównaniu do sosów innych marek nie zawiera oleju palmowego, syropu glukozowo – fruktozowego oraz wzmacniaczy smaku, takich jak glutaminian sodu czy ekstrakt drożdżowy. Na taki gotowy sos decyduję się bez wahania, inne nie wchodzą w grę.

Produkty Lee Kum Kee to szeroka gama sosów, które w smaku przywodzą prawdziwe aromaty Azji. To przede wszystkim sos sojowy, sławny sos ostrygowy i wiele innych. Lee Kum Kee jest najbardziej znaną i autentyczną marką chińskich sosów na świecie, z których korzystają nawet najlepsi szefowie kuchni w restauracjach uhonorowanych gwiazdkami Michelin.

Tofu Kung Pao z papryką

Składniki na Kung Pao z tofu i paryką.

  • 200 g tofu
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • 2 saszetki sosu do kurczaka Kung Pao Chicken Stir Fry Lee Kum Kee
  • 2-3 dymki ze szczypiorem
  • ziarna sezamu
  • orzeszki ziemne lub nerkowce
  • cytryna
  • ryż
  • sól
  • olej do smażenia
  • słodka papryka w proszku

Wykonanie:

PORCJE: 2-3

  1. Najpierw tofu dokładnie odsącz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój w kostkę, dopraw solą i słodką papryką w proszku. Usmaż na patelni z odrobiną oleju. Tofu powinno być zrumienione z każdej strony. Odłóż na talerz.

  2. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę dymkę, dodaj pokrojoną w nieduże kawałki paprykę. Podsmaż szybko na dużym ogniu, tak żeby warzywa były chrupiące. Na koniec dodaj sos do kurczaka Kung Pao Chicken Stir Fry Lee Kum Kee, wlej 1/4 szklanki wody i dodaj tofu. Całość wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez 2-3 minuty.

  3. Tak przygotowany sos podawaj z ryżem. Na koniec oprósz ziarnami sezamu, orzeszkami ziemnymi i posiekanym szczypiorem. Dodatkowo skrop sokiem z cytryny.

Jak smakowały Ci moje szybkie danie Kung Pao z tofu i papryką?

Jeśli szukasz innych pomysłów na proste i szybkie dania, to sprawdź koniecznie te przepisy: pieczony łosoś teriyaki, lekkie kotleciki z łososia z kaparami lub makaron ryżowy z wołowiną.

Współpraca

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry