Placuszki z czekoladą w środku, przepyszne, puszyste i bardzo proste w wykonaniu. Moja wersja nie wymaga wcześniejszego przygotowania czekolady w kształcie kółek i jej schłodzenia. Poszłam na łatwiznę i użyłam tabliczki czekolady, którą podzieliłam na kostki i je ułożyłam na plackach. Możecie wybrać Waszą ulubioną i wtedy będzie jeszcze smaczniej. Użyłam czekolady deserowej o zawartości kakao 60%, żeby było trochę zdrowiej ;). Jednak następnym razem użyję mlecznej w środku wypełnionej karmelem, myślę, że to będzie totalny odlot 😉 A Wy jaką czekoladę dodalibyście do środka Waszych pankejków?
![Placuszki z czekoladą w środku](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_auto,q_glossy,ret_img,w_1080,h_1080/https://inmykitchen.pl/wp-content/uploads/2021/11/pankejki-z-czekolada-3.jpg)
Składniki na placuszki z czekoladą w środku:
- 250 g mąki pszennej
- jajko
- 320 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- 100 g czekolady
- dżem do podania (opcjonalnie)
Wykonanie:
-
Najpierw w misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodaj jajko, wlej mleko i olej. Całość zmiksuj na gładką masę.
-
Na rozgrzaną patelnie wlej odrobinę oleju i nakładaj po łyżce masy na placuszki. Po środku każdego placka ułóż kostkę czekolady, lekko ją dociskając. Na koniec wlej drugą warstwę masy, tak żeby przykryć czekoladę. Smaż, z obu stron, aż będą zrumienione.
Jak smakowały Ci moje placuszki z czekoladą w środku
Jeśli szukasz innych pomysłów na placuszki sprawdź koniecznie te przepisy: bananowe pankejki, twarogowe placuszki z ze skórką cytrynową i jagodami lub cytrynowe pancakes z makiem.