Placuszki z czekoladą w środku

Placuszki z czekoladą w środku, przepyszne, puszyste i bardzo proste w wykonaniu. Moja wersja nie wymaga wcześniejszego przygotowania czekolady w kształcie kółek i jej schłodzenia. Poszłam na łatwiznę i użyłam tabliczki czekolady, którą podzieliłam na kostki i je ułożyłam na plackach. Możecie wybrać Waszą ulubioną i wtedy będzie jeszcze smaczniej. Użyłam czekolady deserowej o zawartości kakao 60%, żeby było trochę zdrowiej ;). Jednak następnym razem użyję mlecznej w środku wypełnionej karmelem, myślę, że to będzie totalny odlot 😉 A Wy jaką czekoladę dodalibyście do środka Waszych pankejków?

Placuszki z czekoladą w środku

Składniki na placuszki z czekoladą w środku:

  • 250 g mąki pszennej
  • jajko
  • 320 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • 100 g czekolady
  • dżem do podania (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Najpierw w misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie dodaj jajko, wlej mleko i olej. Całość zmiksuj na gładką masę.

  2. Na rozgrzaną patelnie wlej odrobinę oleju i nakładaj po łyżce masy na placuszki. Po środku każdego placka ułóż kostkę czekolady, lekko ją dociskając. Na koniec wlej drugą warstwę masy, tak żeby przykryć czekoladę. Smaż, z obu stron, aż będą zrumienione.

Jak smakowały Ci moje placuszki z czekoladą w środku

Jeśli szukasz innych pomysłów na placuszki sprawdź koniecznie te przepisy: bananowe pankejki, twarogowe placuszki z ze skórką cytrynową i jagodami lub cytrynowe pancakes z makiem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry