Bananowe pankejki albo banany w cieście, jak kto woli! Bo to nie nazwa jest tu najważniejsza, ale proste, słodkie i pyszne śniadanie, do którego wystarczy tylko kilka podstawowym składników. Banany w cieście są tak łatwe w wykonaniu, że praktycznie nie da się ich popsuć. Podaję je lekko oprószone cynamonem w towarzystwie dżemu wiśniowego, który pysznie przełamuje słodycz bananów, ale równie dobre będą w wersji mega słodkiej z Nutellą lub czekoladą.

Składniki:
- 200 g mąki
- jajko
- 250 ml mleka
- 4 banany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- cynamon, dżem do podania
- masło lub olej do smażenia
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
- Ciasto naleśnikowe:
Najpierw w naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodaj jajko, wlej mleko i ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą i gładką masę.
-
Banany obierz. Każdego przekrój w poprzek na dwie równe części, a następnie każdą cześć pokrój wzdłuż na 3-4 paski.
-
Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Paski bananów zamaczaj w cieście i układaj na patelni. Smaż około minutę z każdej strony.
-
Na koniec oprósz cynamonem i podawaj z ulubionym dżemem. Ja najbardziej lubię z wiśniowym, który przełamuje słodycz bananów.
Jak Ci smakowały moje bananowe pankejki albo banany w cieście? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na twarogowe placuszki ze skórką cytrynową i jagodami, puszyste, odrywane bułeczki z kawałkami czekolady lub czekoladowe naleśniki z truskawkami.