Ta tarta z kremem truskawkowym jest fantastyczna, a jej przygotowanie wymaga tylko kilku podstawowych składników. To jest moje ekspresowe ciasto, które zawsze wychodzi i jest przepyszne. Przygotujecie je nawet w niedzielę, kiedy otwarta jest tylko Żabka:) Potrzebny jest kruchy spód, ja często mam zamrożoną porcję, ale można też iść na łatwiznę i kupić gotowy. Reszta to już pikuś. Połączenie truskawek i mascarpone to najprostsza i najsmaczniejsza klasyka. Część sosu truskawkowego zostawiam na koniec z boku, żeby polać nim porcję ciasta na talerzyku.

Składniki:
- 500 g mascarpone
- 400 g świeżych lub mrożonych truskawek’+ do dekoracji ciasta
- 100 g cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
Kruchy spód:
- 200 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 2-3 łyżki zimnej wody
Wykonanie:
PORCJE: Okrągła forma do pieczenia o średnicy 20 cm
- Kruchy spód:
Najpierw w misce umieść mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz wlej wodę. Rozcieraj składniki w dłoniach, aż zaczną się ze sobą łączyć. Następnie wyrób ciasto i uformuj w kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 20 minut. Takie ciasto możesz również zamrozić i użyć kiedy akurat potrzebujesz.
-
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm i przełóż do formy. Uformuj spód wraz z bokami i ponakłuwaj widelcem. Na tak przygotowanym spodzie ułóż papier do pieczenia i wsyp 500 g fasoli, żeby spód podczas pieczenia zachował swój kształt.
-
Piecz przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Po tym czasie wyjmij i zdejmij obciążenie. Jeśli ciasto jest niedopieczone, wstaw je ponownie do piekarnika (bez fasoli i papieru) na około 5-10 minut, aż się zarumieni.
-
W naczyniu umieść rozmrożone i odsączone z soku truskawki lub użyj świeżych. Dodaj 100 g cukru pudru i łyżkę soku z cytryny i wszystkie składniki zblenduj na puree.
-
Następnie połowę truskawkowego puree zmiksuj z mascarpone do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Na przestudzony kruchy spód wyłóż krem, na nim ułóż kilka pokrojonych świeżych truskawek.
-
Na koniec porcje ciasta podawaj oblane pozostałym sosem truskawkowym,
Jak Ci smakowała moja tarta z kremem truskawkowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na sernik z kozim serem i skórką pomarańczową, klasyczne Banoffee lub sernik jagodowy z kruszonką.