Tarta z kremem truskawkowym

Ta tarta z kremem truskawkowym jest fantastyczna, a jej przygotowanie wymaga tylko kilku podstawowych składników. To jest moje ekspresowe ciasto, które zawsze wychodzi i jest przepyszne. Przygotujecie je nawet w niedzielę, kiedy otwarta jest tylko Żabka:) Potrzebny jest kruchy spód, ja często mam zamrożoną porcję, ale można też iść na łatwiznę i kupić gotowy. Reszta to już pikuś. Połączenie truskawek i mascarpone to najprostsza i najsmaczniejsza klasyka. Część sosu truskawkowego zostawiam na koniec z boku, żeby polać nim porcję ciasta na talerzyku.

Tarta z kremem truskawkowym

Składniki:

  • 500 g mascarpone
  • 400 g świeżych lub mrożonych truskawek’+ do dekoracji ciasta
  • 100 g cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny

Kruchy spód:

  • 200 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

PORCJE: Okrągła forma do pieczenia o średnicy 20 cm

  1. Kruchy spód:

    Najpierw w misce umieść mąkę, pokrojone na małe kawałki zimne masło oraz wlej wodę. Rozcieraj składniki w dłoniach, aż zaczną się ze sobą łączyć. Następnie wyrób ciasto i uformuj w kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 20 minut. Takie ciasto możesz również zamrozić i użyć kiedy akurat potrzebujesz.

  2. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm i przełóż do formy. Uformuj spód wraz z bokami i ponakłuwaj widelcem. Na tak przygotowanym spodzie ułóż papier do pieczenia i wsyp 500 g fasoli, żeby spód podczas pieczenia zachował swój kształt.

  3. Piecz przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Po tym czasie wyjmij i zdejmij obciążenie. Jeśli ciasto jest niedopieczone, wstaw je ponownie do piekarnika (bez fasoli i papieru) na około 5-10 minut, aż się zarumieni.

  4. W naczyniu umieść rozmrożone i odsączone z soku truskawki lub użyj świeżych. Dodaj 100 g cukru pudru i łyżkę soku z cytryny i wszystkie składniki zblenduj na puree.

  5. Następnie połowę truskawkowego puree zmiksuj z mascarpone do uzyskania jednolitej konsystencji.

  6. Na przestudzony kruchy spód wyłóż krem, na nim ułóż kilka pokrojonych świeżych truskawek.

  7. Na koniec porcje ciasta podawaj oblane pozostałym sosem truskawkowym,

Jak Ci smakowała moja tarta z kremem truskawkowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na sernik z kozim serem i skórką pomarańczową, klasyczne Banoffee lub sernik jagodowy z kruszonką.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry