Proste kruche ciasto z wiśniami. Kiedy nie mam pomysłu na wyszukane słodkości, to takie wypieki zawsze sprawdzają się najlepiej. Kilka podstawowych składników, owoce i można piec! Pierwsze kawałki ciasta, kiedy jest jeszcze gorące, podaję z lodami waniliowymi i popijam aromatycznym espresso.
Składniki:
- 450 g wypestkowanych wiśni (mrożone lub świeże)
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- opakowanie cukru waniliowego
Kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g zimnego masła
- żółtko
- 2 łyżki wody
Wykonanie:
PORCJE: okrągła forma do tarty o średnicy 28 cm
- Wiśnie:
Najpierw w garnku zagotuj wiśnie i potrzymaj na ogniu przez kilka minut. W międzyczasie wsyp cukier trzcinowy i wymieszaj. Następnie zdejmij z ognia. W miseczce rozpuść mąkę ziemniaczaną w 1-2 łyżkach wody. Następnie wlej ją do gorących wiśni i szybko zamieszaj, aż całość zgęstnieje.
-
Wymieszaj mąkę z solą i cukrem pudrem. Dodaj żółtko i pokrojone w małą kostkę masło oraz wlej wodę. Wyrabiaj ciasto, aż wszystkie składniki będą tworzyć jednolitą całość. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na około 20 minut.
-
Formę wysmaruj masłem. 3/4 części schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno formy wraz z bokami.
-
Na nim rozłóż wcześniej przygotowane wiśnie.
-
Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij ulubione kształty formą do wycinania ciastek. Ułóż je na wiśniach i nasmaruj roztrzepanym jajkiem.
-
Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 25 minut.
Jak Ci smakowało moje kruche ciasto z wiśniami? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na kieszonki z ciasta francuskiego z prażonymi jabłkami, ciasto cytrynowe z borówkami lub prostą tartę ze śliwkami i śliwowicą.