Proste ciasto cytrynowe z borówkami z dodatkiem maślanki i pysznym śmietankowo-cytrynowym kremem, na którym, żeby było ciekawiej, ułożyłam listki świeżego rozmarynu. To połączenie aromatów i smaków tworzy cudowną całość, którą mogłabym jeść i jeść bez końca… Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste, a skladniki kupisz bez problemu w każdym osiedlowym sklepie. Więc na co jeszcze czekasz???
Składniki:
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g miękkiego masła
- 270 g cukru
- skórka otarta z 1,5 cytryny
- 3 jajka
- 180 ml maślanki
- 60 ml soku z cytryny
- 250 g świeżych borówek
- 2 łyżki mąki
Śmietankowy krem:
- 270 g serka śmietankowego typu cream cheese
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka miękkiego masła
- świeży rozmaryn do dekoracji
Wykonanie:
PORCJE: okrągła forma o średnicy 26 cm
-
Najpierw wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. W kolejnej misce roztrzep jajka, a następnie wymieszaj je z maślanką. W trzecim naczyniu zmiksuj masło z cukrem i skórką z cytryny, przez około 2-3 minuty.
-
Do zmiksowanego masła z cukrem wlej jajka z maślanką i zmiksuj, następnie stopniowo dodawaj mąkę i dalej miskuj. Na koniec wlej sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
-
Borówki wymieszaj z 2 łyżkami mąki, po czym owoce przełóż do masy i delikatnie je wmieszaj, żeby całość dobrze się połączyła.
-
Całość przelej do okrągłej formy (śr. 28 cm) z dnem wyłożonej papierem do pieczeni i bokami wysmarowanymi masłem.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 45-50 minut, do suchego patyczka.
- Krem śmietankowy:
W misce zmiksuj na gładką masę serek śmietankowy z masłem, sokiem z cytryny i cukrem pudrem.
-
Na przestygnięte ciasto wyłóż krem. Na koniec udekoruj świeżymi borówkami, plasterkami cytryny i listkami świeżego rozmarynu.
Jak Ci smakowało moje ciasto cytrynowe z borówkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie i pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na prostą tartę ze śliwkami i śliwowicą, drożdżówki z malinami i borówkami lub ciastka francuskie z jagodami.