Ciasto cytrynowe z borówkami

Proste ciasto cytrynowe z borówkami z dodatkiem maślanki i pysznym śmietankowo-cytrynowym kremem, na którym, żeby było ciekawiej, ułożyłam listki świeżego rozmarynu. To połączenie aromatów i smaków tworzy cudowną całość, którą mogłabym jeść i jeść bez końca… Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste, a skladniki kupisz bez problemu w każdym osiedlowym sklepie. Więc na co jeszcze czekasz???

Cytrynowe ciasto z borówkami

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
  • 270 g cukru
  • skórka otarta z 1,5 cytryny
  • 3 jajka
  • 180 ml maślanki
  • 60 ml soku z cytryny
  • 250 g świeżych borówek
  • 2 łyżki mąki

Śmietankowy krem:

  • 270 g serka śmietankowego typu cream cheese
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka miękkiego masła
  • świeży rozmaryn do dekoracji

Wykonanie:

PORCJE: okrągła forma o średnicy 26 cm

  1. Najpierw wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. W kolejnej misce roztrzep jajka, a następnie wymieszaj je z maślanką. W trzecim naczyniu zmiksuj masło z cukrem i skórką z cytryny, przez około 2-3 minuty.

  2. Do zmiksowanego masła z cukrem wlej jajka z maślanką i zmiksuj, następnie stopniowo dodawaj mąkę i dalej miskuj. Na koniec wlej sok z cytryny i ponownie wymieszaj.

  3. Borówki wymieszaj z 2 łyżkami mąki, po czym owoce przełóż do masy i delikatnie je wmieszaj, żeby całość dobrze się połączyła.

  4. Całość przelej do okrągłej formy (śr. 28 cm) z dnem wyłożonej papierem do pieczeni i bokami wysmarowanymi masłem.

  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 45-50 minut, do suchego patyczka.

  6. Krem śmietankowy:

    W misce zmiksuj na gładką masę serek śmietankowy z masłem, sokiem z cytryny i cukrem pudrem.

  7. Na przestygnięte ciasto wyłóż krem. Na koniec udekoruj świeżymi borówkami, plasterkami cytryny i listkami świeżego rozmarynu.

Jak Ci smakowało moje ciasto cytrynowe z borówkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybkie i pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na prostą tartę ze śliwkami i śliwowicą, drożdżówki z malinami i borówkami lub ciastka francuskie z jagodami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry