Drożdżówki z malinami i borówkami

Moje pierwsze drożdżówki! Przyznam, że długo się do nich zabierałam, bo wydawało mi się, że jest przy nich dużo pracy. Jednak poszło szybko, bezboleśnie no i oczywiście bardzo pysznie. Moje drożdżówki są ze świeżymi owocami, których nie mieszam z żadną mąką ziemniaczaną, czy kisielem. Przykrywam je kruszonką i wszystko się idealnie piecze. Na koniec lukier dopełnia cały smak.

Drożdżówki z malinami i borówkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • jajko
  • 50 g masła
  • 7 g suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki pszennej

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-4 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • kubek świeżych malin
  • kubek świeżych borówek
  • jajko do nasmarowania drożdżówek

PORCJE: około 15 sztuk

  1. Ciasto drożdżowe:

    Najpierw w rondelku podgrzej mleko, a następnie dodaj masło. Mleko powinno być letnie, nie gorące. Masło nie musi się całkowicie rozpuścić.

  2. W misce wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami, cukrem oraz szczyptą soli. Wlej letnie mleko z masłem, wbij jajko i zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne i łatwo odchodziło od ręki. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

  3. Kruszonka:

    W międzyczasie przygotuj kruszonkę. W tym celu ucieraj masło (temp. pokojowa) z cukrem i mąką, aż powstaną nieduże grudki. Kruszonkę wstaw do lodówki na czas przygotowania drożdżówek.

  4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany mąką, zagnieć przez chwilę, a następnie rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Następnie szklanką wykrawaj kółka o średnicy 9 cm i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.

  5. W każdym okręgu zrób zagłębienia, najlepiej dnem szklanki o mniejszej średnicy. W dołki nałóż maliny lub borówki. Zostaw brzeg bez owoców około 1,5 cm. Odstaw jeszcze na 10 minut, aż brzegi ciasta wyrosną.

  6. Na koniec brzegi nasmaruj roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki obsyp kruszonką.

  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 – 25 minut.

  8. Lukier:

    W miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, żeby lukier był gęsty, wlej mniej soku z cytryny.

  9. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia, a następnie oblej lukrem.

Jak Ci smakowały moje drożdżówki z malinami i borówkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na ciastka francuskie z jagodami lub cynamonowe ciasto z rabarbarem i kruszonką.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry