Moje pierwsze drożdżówki! Przyznam, że długo się do nich zabierałam, bo wydawało mi się, że jest przy nich dużo pracy. Jednak poszło szybko, bezboleśnie no i oczywiście bardzo pysznie. Moje drożdżówki są ze świeżymi owocami, których nie mieszam z żadną mąką ziemniaczaną, czy kisielem. Przykrywam je kruszonką i wszystko się idealnie piecze. Na koniec lukier dopełnia cały smak.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- jajko
- 50 g masła
- 7 g suchych drożdży
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Kruszonka:
- 100 g masła
- 70 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki pszennej
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2-4 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- kubek świeżych malin
- kubek świeżych borówek
- jajko do nasmarowania drożdżówek
PORCJE: około 15 sztuk
- Ciasto drożdżowe:
Najpierw w rondelku podgrzej mleko, a następnie dodaj masło. Mleko powinno być letnie, nie gorące. Masło nie musi się całkowicie rozpuścić.
-
W misce wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami, cukrem oraz szczyptą soli. Wlej letnie mleko z masłem, wbij jajko i zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne i łatwo odchodziło od ręki. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Kruszonka:
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. W tym celu ucieraj masło (temp. pokojowa) z cukrem i mąką, aż powstaną nieduże grudki. Kruszonkę wstaw do lodówki na czas przygotowania drożdżówek.
-
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany mąką, zagnieć przez chwilę, a następnie rozwałkuj na grubość około 1,5 cm. Następnie szklanką wykrawaj kółka o średnicy 9 cm i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
-
W każdym okręgu zrób zagłębienia, najlepiej dnem szklanki o mniejszej średnicy. W dołki nałóż maliny lub borówki. Zostaw brzeg bez owoców około 1,5 cm. Odstaw jeszcze na 10 minut, aż brzegi ciasta wyrosną.
-
Na koniec brzegi nasmaruj roztrzepanym jajkiem. Drożdżówki obsyp kruszonką.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 – 25 minut.
- Lukier:
W miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, żeby lukier był gęsty, wlej mniej soku z cytryny.
-
Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia, a następnie oblej lukrem.
Jak Ci smakowały moje drożdżówki z malinami i borówkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na ciastka francuskie z jagodami lub cynamonowe ciasto z rabarbarem i kruszonką.