Cynamonowe ciasto z rabarbarem i kruszonką to jedno z tych najprostszych, które zawsze wychodzą. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru i gotowe. Dodatkowo możecie przygotować kruszonkę i obsypać nią ciasto. Jeśli jednak ma być naprawdę szybko i prosto wierzch wystarczy oprószyć cukrem trzcinowym. Gwarantuję, że też będzie bardzo pysznie i ekspresowo.
Składniki:
- 300 g mąki
- 250 g cukru trzcinowego
- duże jajko
- 120 g masła
- 230 ml mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2-3 łodygi rabarbaru
Kruszonka:
- 80 g masła
- 5 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
PORCJE: okrągła forma do pieczenia o średnicy 20 cm
-
Najpierw do miski wsyp cukier i wbij jajko, po czym ucieraj przez chwilę mikserem.
-
W międzyczasie rozpuść masło i wlej do niego zimne mleko, żeby je ostudzić. Mieszaninę wlej do miski z jajkiem i cukrem i dodaj ekstrakt z wanilii. Całość zmiksuj do połączenia składników.
-
Mąkę wymieszaj z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
-
Do mokrych składników wsyp mąkę z dodatkami i ponownie wymieszaj do połączenia składników.
-
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przelej masę na ciasto.
-
Łodygi rabarbaru obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Następnie ułóż je równomiernie na wierzchu ciasta i delikatnie przygnieć.
- Kruszonka:
W misce umieść mąkę, cukier i masło. Składniki rozcieraj w dłoniach, aż się połączą i będą tworzyć grudki.
-
Kruszonkę rozsyp równomiernie na cieście.
-
Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 70-80 minut, najlepiej do „suchego patyczka”. Czas pieczenia jest dłuższy, ponieważ ciasto jest wysokie (forma o średnicy 20 cm).
Jeśli użyjesz większej formy do pieczenia, na taką samą ilość składników, ciasto powinno być pieczone około 40-50 minut.
Jak Ci smakowało moje cynamonowe ciasto z rabarbarem i kruszonką? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne i szybkie wypieki, to sprawdź też moje przepisy na chlebek kakaowy z wiśniami i czekoladą lub szarlotkę z kruszonką a la Mode.