Jeden z najprostszych przepisów na ciacho po które sięgam, kiedy złapie mnie nagły głód. Idealne na słodkie śniadanie albo podwieczorek. Chlebek kakaowy z wiśniami i kawałkami czekolady lubię łączyć z jogurtem naturalnym w porze śniadaniowej, a kiedy mam ochotę coś bardzo mocno słodkiego, to smaruje go jeszcze dżemem. Chlebek jest wilgotny, miękki i delikatnie kwaśny kiedy trafisz na wiśnie, a przyjemnie słodki kiedy trafisz na kawałek czekolady.
Składniki:
- 100 g mąki orkiszowej
- 200 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 80 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 220 ml mleka
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki kakao
- 100 g czekolady deserowej
- 150 g wiśni świeżych lub mrożonych
Wykonanie:
PORCJE: prostokątna forma do pieczenia o wymiarach 22×10 cm
-
Najpierw w rondelku podgrzej mleko i dodaj do niego masło. Odczekaj, aż się rozpuści, a mieszanina przestygnie.
-
W międzyczasie wymieszaj w naczyniu wszystkie suche składniki. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, kakao i cukier.
-
Do suchych składników wbij jajka, wlej ekstrakt z wanilii i mieszaninę masła z mlekiem. Następnie całość dokładnie wymieszaj.
-
Do masy dodaj pokrojoną na małe kawałki czekoladę i wiśnie. Mrożone wiśnie powinny być wcześniej rozmrożone na sitku, żeby dokładnie odsączyć z nich sok.
-
Wiśnie i czekoladę delikatnie wmieszaj w masę.
-
Formę do pieczenia nasmaruj dokładnie masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Na koniec masę na ciasto przelej do formy.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 60-70 minut, do suchego patyczka.
Jak Ci smakował mój chlebek kakaowy z wiśniami i czekoladą? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne i szybkie ciasta, to sprawdź też moje przepisy na zdrowe ciasto bananowe z czekoladą lub pieczoną owsiankę z miodem i jagodami.