W tygodniu, kiedy jestem zabiegana i nie mam za dużo czasu na gotowanie, staram się przygotować często jedno ciasto, które starczy mi później na kilka dni. Ważne jest, żeby było w miarę zdrowe, bo wtedy mogę zjeść taki kawałeczek na śniadanie, czy w ciągu dnia kiedy chwyci mnie głód. Doskonale pasuje też do kawy. Jednym z takich zdrowych wypieków jest czekoladowe ciasto bananowe, do którego dodaję mąkę orkiszową oraz miód. Słodycz uwypuklają przejrzałe banany. Do tego ciasta nie używam żadnego tłuszczu, a i tak wychodzi bardzo smaczne.
Składniki:
- 3 małe jajka
- 100 g miodu (około 1/2 szklanki)
- 60 ml soku z pomarańczy (około 1 pomarańcza)
- 4 dojrzałe banany
- 250 g mąki orkiszowej (możesz ją zastąpić zwykłą pszenną)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g ciemnego kakao
- 100 g czekolady deserowej
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
PORCJE: prostokątna forma do pieczenia o wymiarach 22×10 cm
-
Najpierw połącz wszystkie mokre składniki. W tym celu w kielichu blendera umieść obrane i podzielone na mniejsze kawałki banany. Dodaj jajka i miód, wlej sok z pomarańczy. Na koniec całość dokładnie zblenduj na gładką masę.
-
W misce połącz suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i sól. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
-
Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Tabliczkę czekolady posiekaj i wmieszaj w masę.
-
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wlej masę, a następnie wyrównaj.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut do „suchego patyczka”
Jak Ci smakowało moje zdrowe ciasto bananowe z czekoladą? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne i szybkie wypieki, to sprawdź też moje przepisy na pieczoną owsiankę z miodem i jagodami lub zdrowe ciasto czekoladowe z burakiem.