Orkiszowa focaccia z gruszką i blue cheese to troszkę zdrowsza wersja tego pysznego, klasycznego włoskiego wypieku. Dodatek gruszki i sera z niebieską pleśnią bardzo dobrze komponują się z delikatnie wyczuwalnym słodkim smakiem mąki orkiszowej. Aromaty oliwy z oliwek oraz świeżego rozmarynu dodatkowo podkreślają smak, a gruboziarnista sól przyjemnie chrupie w ustach podczas jedzenia.

Składniki:
Ciasto:
- 350 g pełnoziarnistej razowej mąki orkiszowej
- 7 g drożdży instant
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka miodu
- 250 ml letniej wody
Dodatki:
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1/2 dojrzałej gruszki
- sól gruboziarnista
- gałązki świeżego rozmarynu.
Wykonanie:
PORCJE: okrągła forma o średnicy 27 cm
- Ciasto:
Najpierw w misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj miód i wlej letnią wodę. Wyrabiaj ciasto przez 2-3 minuty. Następnie dodaj sól i oliwę z oliwek i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut. Po tym czasie ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość.
-
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obsypany mąką i wyrabiaj przez około 30 sekund. Następnie przełóż do okrągłej formy wysmarowanej oliwą z oliwek i dobrze dopasuj. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
-
Po tym czasie zrób w cieście kilka wgłębień palcami, a wierzch skrop oliwą z oliwek, oprósz solą gruboziarnistą i świeżymi listkami rozmarynu.
-
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 10 minut.
-
Następnie na foccacię dodaj pokrojoną w cienkie plastry gruszkę i rozkruszony w dłoniach ser z niebieską pleśnią.
-
Na koniec piecz jeszcze przez około 15 minut.
Jak Ci smakowała moja orkiszowa focaccia z gruszką i blue cheese? Jeśli szukasz innych pomysłów na obiadowe wypieki, to sprawdź też moje przepisy na tartę z grzybami, indykiem i ziołami, Chaczapuri, czyli chlebowe łódeczki z serem i jajkiem lub quiche z wędzonym łososiem i koperkiem.