Orkiszowa focaccia z gruszką i blue cheese

Orkiszowa focaccia z gruszką i blue cheese to troszkę zdrowsza wersja tego pysznego, klasycznego włoskiego wypieku. Dodatek gruszki i sera z niebieską pleśnią bardzo dobrze komponują się z delikatnie wyczuwalnym słodkim smakiem mąki orkiszowej. Aromaty oliwy z oliwek oraz świeżego rozmarynu dodatkowo podkreślają smak, a gruboziarnista sól przyjemnie chrupie w ustach podczas jedzenia.

Orkiszowa focaccia z gruszką i blue cheese

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g pełnoziarnistej razowej mąki orkiszowej
  • 7 g drożdży instant
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka miodu
  • 250 ml letniej wody

Dodatki:

  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 1/2 dojrzałej gruszki
  • sól gruboziarnista
  • gałązki świeżego rozmarynu.

Wykonanie:

PORCJE: okrągła forma o średnicy 27 cm

  1. Ciasto:

    Najpierw w misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj miód i wlej letnią wodę. Wyrabiaj ciasto przez 2-3 minuty. Następnie dodaj sól i oliwę z oliwek i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut. Po tym czasie ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość.

  2. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obsypany mąką i wyrabiaj przez około 30 sekund. Następnie przełóż do okrągłej formy wysmarowanej oliwą z oliwek i dobrze dopasuj. Przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

  3. Po tym czasie zrób w cieście kilka wgłębień palcami, a wierzch skrop oliwą z oliwek, oprósz solą gruboziarnistą i świeżymi listkami rozmarynu.

  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 10 minut.

  5. Następnie na foccacię dodaj pokrojoną w cienkie plastry gruszkę i rozkruszony w dłoniach ser z niebieską pleśnią.

  6. Na koniec piecz jeszcze przez około 15 minut.

Jak Ci smakowała moja orkiszowa focaccia z gruszką i blue cheese? Jeśli szukasz innych pomysłów na obiadowe wypieki, to sprawdź też moje przepisy na tartę z grzybami, indykiem i ziołami, Chaczapuri, czyli chlebowe łódeczki z serem i jajkiem lub quiche z wędzonym łososiem i koperkiem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top