Quiche z wędzonym łososiem i koperkiem

Tą wersję quiche z wędzonym łososiem i koperkiem lubię najbardziej na śniadanie, ale można ją też spokojnie zjeść na lunch lub kolację. Dla mnie połączenie wędzonego łososia z jajkami i koperkiem to jeden z ulubionych śniadaniowych smaków. Całość uzupełnia domowej roboty, przyjemnie maślane kruche ciasto, które można upiec dzień wcześniej, dzięki czemu czas przygotowania potrawy jest zdecydowanie krótszy.

quiche z wędzonym łososiem, koperkiem i szczypiorkiem

Składniki:

Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 70 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
Masa jajeczna:
  • 5 średnich jajek
  • 200 ml śmietanki 30%
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz
Do podania:
  • 100 g wędzonego łososia
  • świeży koperek
  • śmietana 18%
  • cytryna

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz..

PORCJE: okrągła forma do pieczenia o wymiarach 28 cm

  1. Kruche ciasto:

    Najpierw dno formy wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj jajko i zimne masło pokrojone w kostkę. Całość zagniataj rękoma, aż uzyskasz zwartą konsystencję. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, następnie odklej górną warstwę. Ciasto ułóż na formie, tak żeby warstwa papieru znajdowała się na górze i dopasuj do formy. Następnie odklej papier i dokładnie uformuj boki ciasta na wysokość 2-3 cm, po czym wstaw do lodówki na minimum 20 minut lub na noc. Przed pieczeniem ponakłuwaj widelcem

  2. Kruchy spód podpiecz w temperaturze 200 stopni C, przez 15-20 minut

  3. Masa jajeczna:

    W naczyniu roztrzep 5 średniej wielkości jajek, dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem, dodaj skórkę otartą z jednej cytryny i wsyp sporą garść posiekanego szczypiorku. Na koniec całość wymieszaj.

  4. Na upieczony spód wlej masę jajeczną i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez około 25-30 minut, aż nadzienie będzie ścięte.

  5. Tartę podawaj z plastrami wędzonego łososia, skropionego cytryną i oprószonego świeżym koperkiem. Świetnie smakuje też z dodatkiem śmietany 18%.

Jak Ci smakowała moja quiche z wędzonym łososiem i koperkiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na śniadania, to sprawdź też moje przepisy na muffinki jajeczne z szynką i serem cheddar lub jajka po benedyktyńsku na naleśniku.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry