Prosta domowa lasagne bolognese

Czy istnieje ktoś, kto chociaż raz w życiu nie robił lasagne? Ten włoski klasyk gościł na pewno na wielu rodzinnych stołach, także na moim, i to nie raz. Mam dla was swój sprawdzony przepis na prostą lasagne bolognese, którą przygotowujemy całą rodziną. Moja wersja jest uproszczona, ponieważ nie zawiera sosu beszamelowego i dzięki temu jest lżejsza, ale w dalszym ciągu bardzo smaczna.

Prosta i szybka lasagne bolognese

Składniki:

  • 18 płatów lasagne
  • 750 g pasaty pomidorowej
  • świeże listki bazylii
  • suszone oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • średnia żółta cebula
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 200 g mazzarelli
  • 100 tartego parmezanu lub grana padano
  • 1/4 szklanki czerwonego wina
  • 300 g śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz. i 20 min..

PORCJE: prostokątna forma do pieczenie o wymiarach 30 cm x 20 cm

  1. Sos bolognese:

    Najpierw w dużym garnku zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaj posiekany czosnek i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj mielone mięso, dopraw solą, pieprzem i smaż, aż mięso będzie delikatnie zrumienione. Po tym czasie wlej 1/4 szklanki czerwonego wina i podsmażaj 2-3 minuty, żeby wino odparowało. Wlej pastę pomidorową i gotuj całość przez około 20 minut bez przykrycia.

  2. Na dnie formy do pieczenia o wymiarach 30 cm x 20 cm rozprowadź 5-6 łyżek śmietany i ułóż 6 płatów lasagne. Następnie rozprowadź warstwę sosu bolognese, na niej rozłóż porwany na małe kawałki ser mozzarella. Oprósz suszonym oregano i kilkoma listkami świeżej bazylii. Ponownie ułóż 6 płatów lasagne, rozprowadź śmietanę, warstwę sosu, dodaj ser i zioła. Na wierzch ostatniej warstwy dodatkowo zetrzyj parmezan.

  3. Na koniec wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.

Jak ci smakowała moja prosta domowa lasagne bolognese? Jeśli szukasz innych pomysłów na włoskie klasyki, to sprawdź też moje przepisy na makaron z krewetkami i sosem marinara, domową włoską pizzę z chorizo i pomidorkami lub makaron tagliatelle w sosie cytrynowym z tymiankiem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry