Czy istnieje ktoś, kto chociaż raz w życiu nie robił lasagne? Ten włoski klasyk gościł na pewno na wielu rodzinnych stołach, także na moim, i to nie raz. Mam dla was swój sprawdzony przepis na prostą lasagne bolognese, którą przygotowujemy całą rodziną. Moja wersja jest uproszczona, ponieważ nie zawiera sosu beszamelowego i dzięki temu jest lżejsza, ale w dalszym ciągu bardzo smaczna.

Składniki:
- 18 płatów lasagne
- 750 g pasaty pomidorowej
- świeże listki bazylii
- suszone oregano
- 3 ząbki czosnku
- średnia żółta cebula
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
- 200 g mazzarelli
- 100 tartego parmezanu lub grana padano
- 1/4 szklanki czerwonego wina
- 300 g śmietany 18%
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godz. i 20 min..
PORCJE: prostokątna forma do pieczenie o wymiarach 30 cm x 20 cm
- Sos bolognese:
Najpierw w dużym garnku zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodaj posiekany czosnek i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj mielone mięso, dopraw solą, pieprzem i smaż, aż mięso będzie delikatnie zrumienione. Po tym czasie wlej 1/4 szklanki czerwonego wina i podsmażaj 2-3 minuty, żeby wino odparowało. Wlej pastę pomidorową i gotuj całość przez około 20 minut bez przykrycia.
-
Na dnie formy do pieczenia o wymiarach 30 cm x 20 cm rozprowadź 5-6 łyżek śmietany i ułóż 6 płatów lasagne. Następnie rozprowadź warstwę sosu bolognese, na niej rozłóż porwany na małe kawałki ser mozzarella. Oprósz suszonym oregano i kilkoma listkami świeżej bazylii. Ponownie ułóż 6 płatów lasagne, rozprowadź śmietanę, warstwę sosu, dodaj ser i zioła. Na wierzch ostatniej warstwy dodatkowo zetrzyj parmezan.
-
Na koniec wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.
Jak ci smakowała moja prosta domowa lasagne bolognese? Jeśli szukasz innych pomysłów na włoskie klasyki, to sprawdź też moje przepisy na makaron z krewetkami i sosem marinara, domową włoską pizzę z chorizo i pomidorkami lub makaron tagliatelle w sosie cytrynowym z tymiankiem.