Truskawki z mascarpone i domową kruszonką

Truskawki z mascarpone, do tego domowa kruszonka z płatków owsianych żeby mocniej chrupało, czy może być coś smaczniejszego? Klasyczne kompozycje zawsze się sprawdzają najlepiej. Nie musisz mieć nawet świeżych truskawek, ja użyłam mrożonych i wyszło przepysznie.

Truskawki z mascarpone i domową owsianą kruszonką

Składniki:

  • 120 g mascarpone
  • 2 łyżki mleka
  • 300 g mrożonych lub świeżych truskawek
  • 3 łyżki syropu klonowego
Kruszonka:
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki
  • 25 g masła
  • 5 łyżek soku ze świeżo wyciśniętej mandarynki lub pomarańczy

Wykonanie:

Potrzebny czas: 40 min..

PORCJE: 2

  1. Kruszonka:

    Najpierw wymieszaj płatki owsiane z mąką, dodaj masło i wlej sok z mandarynki. Całość dokładnie połącz. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozsyp kawałki ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 35-45 minut. Następnie wyjmij i odstaw do przestudzenia.

  2. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki i umieść w misce. Jeśli używasz mrożonych, wyjmij je z lodówki 4 godziny wcześniej, żeby były jeszcze delikatnie zmrożone lub na całą noc, jeśli chcesz miękkie. Mrożone truskawki odcedź z nadmiaru soku, który powstanie po rozmrożeniu. Do naczynia z truskawkami wlej 3 łyżki syropu klonowego (możesz też dolać odrobinę soku po rozmrożonych truskawkach). Całość wymieszaj.

  3. Mascarpone wymieszaj widelcem z dwiema łyżkami mleka, żeby delikatnie rozrzedzić gęstą konsystencję serka.

  4. Do dwóch miseczek dodaj kruszonkę, następnie mascarpone, na wierzchu ułóż truskawki wraz z powstałym syropem. Na koniec posyp płatkami migdałów.

Jak Ci smakowały moje truskawki z mascarpone i domową kruszonką? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na zdrowe migdałowe ciasteczka czekoladowe lub karmelizowane banany z alkoholem i czekoladą.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry