Truskawki z mascarpone, do tego domowa kruszonka z płatków owsianych żeby mocniej chrupało, czy może być coś smaczniejszego? Klasyczne kompozycje zawsze się sprawdzają najlepiej. Nie musisz mieć nawet świeżych truskawek, ja użyłam mrożonych i wyszło przepysznie.
Składniki:
- 120 g mascarpone
- 2 łyżki mleka
- 300 g mrożonych lub świeżych truskawek
- 3 łyżki syropu klonowego
Kruszonka:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki
- 25 g masła
- 5 łyżek soku ze świeżo wyciśniętej mandarynki lub pomarańczy
Wykonanie:
Potrzebny czas: 40 minut
PORCJE: 2
- Kruszonka:
Najpierw wymieszaj płatki owsiane z mąką, dodaj masło i wlej sok z mandarynki. Całość dokładnie połącz. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozsyp kawałki ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 35-45 minut. Następnie wyjmij i odstaw do przestudzenia.
-
Truskawki pokrój na mniejsze kawałki i umieść w misce. Jeśli używasz mrożonych, wyjmij je z lodówki 4 godziny wcześniej, żeby były jeszcze delikatnie zmrożone lub na całą noc, jeśli chcesz miękkie. Mrożone truskawki odcedź z nadmiaru soku, który powstanie po rozmrożeniu. Do naczynia z truskawkami wlej 3 łyżki syropu klonowego (możesz też dolać odrobinę soku po rozmrożonych truskawkach). Całość wymieszaj.
-
Mascarpone wymieszaj widelcem z dwiema łyżkami mleka, żeby delikatnie rozrzedzić gęstą konsystencję serka.
-
Do dwóch miseczek dodaj kruszonkę, następnie mascarpone, na wierzchu ułóż truskawki wraz z powstałym syropem. Na koniec posyp płatkami migdałów.
Jak Ci smakowały moje truskawki z mascarpone i domową kruszonką? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na zdrowe migdałowe ciasteczka czekoladowe lub karmelizowane banany z alkoholem i czekoladą.