Najprostszy deser, który zawsze wychodzi i zasmakuje każdemu, czyli owoce pod kruszonką. Kiedy podaję je na ciepło z lodami waniliowymi to już prawdziwa uczta smaków. Do mojego crumble użyłam świeżych borówek i truskawek, a do kruszonki dodałam trochę smalcu i płatków owsianych, co jeszcze mocniej podkręciło teksturę i smak.
Składniki:
- 250 g borówek
- kilogram truskawek
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- opakowanie cukru waniliowego
Kruszonka:
- 10 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki płatków owsianych
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- łyżka smalcu
- 1/4 łyżeczki soli
PORCJE: naczynie żaroodporne o wymiarach 29 cm x 22 cm
- Kruszonka:
Najpierw w misce umieść wszystkie składniki i rozetrzyj je w dłoniach. Następnie bierz po kawałku ciasta i ściskaj, żeby utworzyć grudki. Na czas przygotowywania owoców kruszonkę wstaw do lodówki.
-
Truskawki pokrój na mniejsze kawałki, umieść w misce i dodaj borówki. Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną, cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
-
Owoce przełóż do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 29 cm x 22 cm i wyrównaj. Na wierzchu rozsyp równomiernie kruszonkę.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 30-40 minut.
-
Na koniec crumble podawaj z lodami waniliowymi.
Jak Ci smakowały moje owoce pod kruszonką? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne desery, to sprawdź też moje przepisy na sernik z ricotty z miodówką i truskawkami, ricottę z orzechami, miodem i truskawkami lub klasyczny Creme Brulee.