Owoce pod kruszonką

Najprostszy deser, który zawsze wychodzi i zasmakuje każdemu, czyli owoce pod kruszonką. Kiedy podaję je na ciepło z lodami waniliowymi to już prawdziwa uczta smaków. Do mojego crumble użyłam świeżych borówek i truskawek, a do kruszonki dodałam trochę smalcu i płatków owsianych, co jeszcze mocniej podkręciło teksturę i smak.

Truskawki i borówki pod kruszonką

Składniki:

  • 250 g borówek
  • kilogram truskawek
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
  • opakowanie cukru waniliowego

Kruszonka:

  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 100 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżka smalcu
  • 1/4 łyżeczki soli

PORCJE: naczynie żaroodporne o wymiarach 29 cm x 22 cm

  1. Kruszonka:

    Najpierw w misce umieść wszystkie składniki i rozetrzyj je w dłoniach. Następnie bierz po kawałku ciasta i ściskaj, żeby utworzyć grudki. Na czas przygotowywania owoców kruszonkę wstaw do lodówki.

  2. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki, umieść w misce i dodaj borówki. Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną, cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

  3. Owoce przełóż do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 29 cm x 22 cm i wyrównaj. Na wierzchu rozsyp równomiernie kruszonkę.

  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 30-40 minut.

  5. Na koniec crumble podawaj z lodami waniliowymi.

Jak Ci smakowały moje owoce pod kruszonką? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne desery, to sprawdź też moje przepisy na sernik z ricotty z miodówką i truskawkami, ricottę z orzechami, miodem i truskawkami lub klasyczny Creme Brulee.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry