Jak tylko zaczyna się robić cieplej to bierze mnie ochota na zimne zupy, a ten jogurtowy chłodnik z botwinki z fetą i truskawkami zaprzątał moje myśli już od dłuższego czasu. Jak tylko w sklepach pojawiła się botwinka to musiałam go zrobić, tym bardziej, że truskawki też już są coraz słodsze i smaczniejsze. Zupa stanowi doskonałą kompozycję słodkiego smaku buraków i truskawek przełamaną kwaśnym zsiadłym mlekiem i słonym serem feta, a całość doskonale uzupełnia odświeżająca mięta. Danie jest w 100% wegetariańskie i dietetyczne, ponieważ zamiast śmietany użyłam jogurtu greckiego.

Składniki:
Bulion warzywny:
- 3-4 średnie marchewki
- nieduża cebula
- mały kawałek selera
- mała pietruszka
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz
Chłodnik:
- pęczek botwinki
- 2 średnie ogórki gruntowe
- 8-10 listków mięty
- około 50 g sera feta
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- 5-6 średnich truskawek
- 200 ml zsiadłego mleka
- 220 g jogurtu greckiego
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- sól, pieprz
Wykonanie:
PORCJE: 2-3
- Bulion warzywny:
Najpierw obierz warzywa, umyj i umieść w garnku. Wlej około 1,5 litra wody i zagotuj. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy oraz dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez około 30 – 40 minut.
-
Do niedużego garnka wlej 750 ml bulionu. Dodaj pokrojone w małą kostkę obrane buraczki z botwinki( ja dodałam 5 – 6 małych buraczków). Wsyp łyżeczkę cukru, wlej łyżkę soku z cytryny i łyżkę octu balsamicznego, następnie gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj pozostałą część botwinki. Wcześniej łodygi i liście bardzo drobno posiekaj (dodałam dwie garście posiekanych liści wraz z łodyżkami). Jeśli liści jest zbyt dużo nie dodawaj wszystkich. Gotuj kolejne 10 minut. Kiedy wywar będzie gotowy odstaw do przestygnięcia. Na tym etapie nie doprawiam już solą i pieprzem, ponieważ bulion warzywny był wystarczająco doprawiony.
-
W międzyczasie obierz ogórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie rękoma odciśnij wodę z ogórków. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj listki mięty, a truskawki pokrój w kostkę.
-
Do przestudzonego wywaru wlej zsiadłe mleko i dodaj jogurt grecki. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj starte ogórki, cebulę, miętę i truskawki. Ponownie wymieszaj do połączenia składników. Na koniec ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
-
Chłodnik wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Podawaj z pokruszonym serem feta.
Jak Ci smakował mój jogurtowy chłodnik z botwinki z fetą i truskawkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na zupy na to sprawdź też moje przepisy na wegetariańską zupę z soczewicą i batatem lub krem z dyni z chrupiącym boczkiem.