Jogurtowy chłodnik z botwinki z fetą i truskawkami

Jak tylko zaczyna się robić cieplej to bierze mnie ochota na zimne zupy, a ten jogurtowy chłodnik z botwinki z fetą i truskawkami zaprzątał moje myśli już od dłuższego czasu. Jak tylko w sklepach pojawiła się botwinka to musiałam go zrobić, tym bardziej, że truskawki też już są coraz słodsze i smaczniejsze. Zupa stanowi doskonałą kompozycję słodkiego smaku buraków i truskawek przełamaną kwaśnym zsiadłym mlekiem i słonym serem feta, a całość doskonale uzupełnia odświeżająca mięta. Danie jest w 100% wegetariańskie i dietetyczne, ponieważ zamiast śmietany użyłam jogurtu greckiego.

Jogurtowy chłodnik z botwinki z truskawkami i serem feta

Składniki:

Bulion warzywny:

  • 3-4 średnie marchewki
  • nieduża cebula
  • mały kawałek selera
  • mała pietruszka
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz

Chłodnik:

  • pęczek botwinki
  • 2 średnie ogórki gruntowe
  • 8-10 listków mięty
  • około 50 g sera feta
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • 5-6 średnich truskawek
  • 200 ml zsiadłego mleka
  • 220 g jogurtu greckiego
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • sól, pieprz

Wykonanie:

PORCJE: 2-3

  1. Bulion warzywny:

    Najpierw obierz warzywa, umyj i umieść w garnku. Wlej około 1,5 litra wody i zagotuj. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy oraz dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez około 30 – 40 minut.

  2. Do niedużego garnka wlej 750 ml bulionu. Dodaj pokrojone w małą kostkę obrane buraczki z botwinki( ja dodałam 5 – 6 małych buraczków). Wsyp łyżeczkę cukru, wlej łyżkę soku z cytryny i łyżkę octu balsamicznego, następnie gotuj 10 minut. Po tym czasie dodaj pozostałą część botwinki. Wcześniej łodygi i liście bardzo drobno posiekaj (dodałam dwie garście posiekanych liści wraz z łodyżkami). Jeśli liści jest zbyt dużo nie dodawaj wszystkich. Gotuj kolejne 10 minut. Kiedy wywar będzie gotowy odstaw do przestygnięcia. Na tym etapie nie doprawiam już solą i pieprzem, ponieważ bulion warzywny był wystarczająco doprawiony.

  3. W międzyczasie obierz ogórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie rękoma odciśnij wodę z ogórków. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Drobno posiekaj listki mięty, a truskawki pokrój w kostkę.

  4. Do przestudzonego wywaru wlej zsiadłe mleko i dodaj jogurt grecki. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj starte ogórki, cebulę, miętę i truskawki. Ponownie wymieszaj do połączenia składników. Na koniec ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

  5. Chłodnik wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Podawaj z pokruszonym serem feta.

Jak Ci smakował mój jogurtowy chłodnik z botwinki z fetą i truskawkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na zupy na to sprawdź też moje przepisy na wegetariańską zupę z soczewicą i batatem lub krem z dyni z chrupiącym boczkiem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry