Od kiedy zrobiło się cieplej moje dzieci prawie codziennie proszą mnie o lemoniadę, ale nie zawsze mam siłę ją robić. Jednak skoro wczoraj był dzień dziecka, przygotowałam dla nich coś specjalnego i tak powstała lemoniada rabarbarowa z truskawkami. Ten duet bardzo mi ostatnio zasmakował i świetnie się uzupełnia w tym orzeźwiającym napoju.
Składniki:
- 5-6 średniej wielkości łodyg rabarbaru
- 300 g truskawek
- 4 łyżki brązowego cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżeczki cukru pudru
- kostki lodu
- świeże truskawki do podania
Wykonanie:
Dzbanek około 1,4 litra
-
Najpierw rabarbar obierz ze skórki, następnie pokrój w niedużą kostkę i umieść w garnku. Wlej 1,5 litra wody, wsyp 4 łyżki brązowego cukru i cukier waniliowy. Gotuj pod przykryciem przez około 20-30 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Odstaw do przestygnięcia, a następnie odcedź sok przez sitko.
-
Truskawki pokrój na mniejsze kawałki, umieść w blenderze, dodaj 4 łyżeczki cukru pudru, dokładnie zmiel na pure i odcedź na sitku, żeby oddzielić pestki.
-
W dzbanku połącz sok z rabarbaru i pure z truskawek. Na koniec dopełnij kostkami lodu, dodaj pokrojone świeże truskawki i całość wymieszaj. Ewentualnie dosłodź cukrem pudrem według preferencji. Nie dolewam dodatkowej wody do lemoniady, ponieważ dodaję dużo kostek lodu (około 2 -3 garście).
Jak Ci smakowała moja lemoniada rabarbarowa z truskawkami? Jeśli szukasz więcej pomysłów na napoje, to sprawdź też moje przepisy na smoothie melonowo – arbuzowe z ogórkiem i imbirem lub imbirowy poncz z cydrem i sokiem z granatu.