Lemoniada rabarbarowa z truskawkami

Od kiedy zrobiło się cieplej moje dzieci prawie codziennie proszą mnie o lemoniadę, ale nie zawsze mam siłę ją robić. Jednak skoro wczoraj był dzień dziecka, przygotowałam dla nich coś specjalnego i tak powstała lemoniada rabarbarowa z truskawkami. Ten duet bardzo mi ostatnio zasmakował i świetnie się uzupełnia w tym orzeźwiającym napoju.

lemoniada rabarbarowa z truskawkami

Składniki:

  • 5-6 średniej wielkości łodyg rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • kostki lodu
  • świeże truskawki do podania

Wykonanie:

Dzbanek około 1,4 litra

  1. Najpierw rabarbar obierz ze skórki, następnie pokrój w niedużą kostkę i umieść w garnku. Wlej 1,5 litra wody, wsyp 4 łyżki brązowego cukru i cukier waniliowy. Gotuj pod przykryciem przez około 20-30 minut, aż rabarbar się rozpadnie. Odstaw do przestygnięcia, a następnie odcedź sok przez sitko.

  2. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki, umieść w blenderze, dodaj 4 łyżeczki cukru pudru, dokładnie zmiel na pure i odcedź na sitku, żeby oddzielić pestki.

  3. W dzbanku połącz sok z rabarbaru i pure z truskawek. Na koniec dopełnij kostkami lodu, dodaj pokrojone świeże truskawki i całość wymieszaj. Ewentualnie dosłodź cukrem pudrem według preferencji. Nie dolewam dodatkowej wody do lemoniady, ponieważ dodaję dużo kostek lodu (około 2 -3 garście).

Jak Ci smakowała moja lemoniada rabarbarowa z truskawkami? Jeśli szukasz więcej pomysłów na napoje, to sprawdź też moje przepisy na smoothie melonowo – arbuzowe z ogórkiem i imbirem lub imbirowy poncz z cydrem i sokiem z granatu.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry