Imbirowy poncz z cydrem i sokiem z granatu to napój, który często przygotowuje podczas spotkań z przyjaciółmi w zimowej porze. Każdy ma wtedy ochotę na szklaneczkę pysznego, pachnącego cynamonem i imbirem ponczu. Połączenie słodkiego i wyrazistego w smaku piwa imbirowego z kwaśnym cydrem i sokiem z granatu to dla mnie najlepszy smak przedświątecznych spotkań w gronie znajomych.
Składniki:
- 3 szklanki soku z granatu
- 3 szklanki cydru jabłkowego wytrawnego
- 2 szklanki piwa imbirowego
- 1 szklanka pestek z owocu granatu
- kilka lasek cynamonu
- 1 duże jabłko
- brązowy cukier, cynamon w proszku, sok z cytryny, kostki lodu do podania
Wykonanie:
Potrzebny czas: 10 minut
PORCJE: Dzbanek około 2 l
-
Najpierw w dzbanku umieść pokrojone w cienkie półksiężyce jabłko (nie obieraj ze skórki). Później dodaj 2-3 laski cynamonu i pestki z owocu granatu.
-
Następnie do dzbanka wlej schłodzone piwo imbirowe, sok z granatu i cydr jabłkowy.
-
Na talerzyku wyciśnij sok z cytryny, a w miseczce wymieszaj brązowy cukier z cynamonem. Brzeg szklanki, w których będziesz podawać poncz zanurz w soku z cytryny, a następnie w cynamonowym cukrze.
-
Na koniec do szklanek wlej poncz, do którego możesz dodać laskę cynamonu i po kostce lodu.
Jak Ci smakował mój imbirowy poncz z cydrem i sokiem z granatu? Jeśli szukasz innych pomysłów na orzeźwiające napoje, to sprawdź też moje przepisy na smoothie melonowo – arbuzowe z ogórkiem i imbirem lub mrożony koktajl truskawkowy z syropem klonowym.