Imbirowy poncz z cydrem i sokiem z granatu

Imbirowy poncz z cydrem i sokiem z granatu to napój, który często przygotowuje podczas spotkań z przyjaciółmi w zimowej porze. Każdy ma wtedy ochotę na szklaneczkę pysznego, pachnącego cynamonem i imbirem ponczu. Połączenie słodkiego i wyrazistego w smaku piwa imbirowego z kwaśnym cydrem i sokiem z granatu to dla mnie najlepszy smak przedświątecznych spotkań w gronie znajomych.

Poncz świąteczny z sokiem z granatu, cydrem i piwem imbirowym

Składniki:

  • 3 szklanki soku z granatu
  • 3 szklanki cydru jabłkowego wytrawnego
  • 2 szklanki piwa imbirowego
  • 1 szklanka pestek z owocu granatu
  • kilka lasek cynamonu
  • 1 duże jabłko
  • brązowy cukier, cynamon w proszku, sok z cytryny, kostki lodu do podania

Wykonanie:

Potrzebny czas: 10 min..

PORCJE: Dzbanek około 2 l

  1. Najpierw w dzbanku umieść pokrojone w cienkie półksiężyce jabłko (nie obieraj ze skórki). Później dodaj 2-3 laski cynamonu i pestki z owocu granatu.

  2. Następnie do dzbanka wlej schłodzone piwo imbirowe, sok z granatu i cydr jabłkowy.

  3. Na talerzyku wyciśnij sok z cytryny, a w miseczce wymieszaj brązowy cukier z cynamonem. Brzeg szklanki, w których będziesz podawać poncz zanurz w soku z cytryny, a następnie w cynamonowym cukrze.

  4. Na koniec do szklanek wlej poncz, do którego możesz dodać laskę cynamonu i po kostce lodu.

Jak Ci smakował mój imbirowy poncz z cydrem i sokiem z granatu? Jeśli szukasz innych pomysłów na orzeźwiające napoje, to sprawdź też moje przepisy na smoothie melonowo – arbuzowe z ogórkiem i imbirem lub mrożony koktajl truskawkowy z syropem klonowym.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry