Łosoś na ogórku z kremem chrzanowo – cytrynowym

Andrzejki już za pasem, więc na pewno przydadzą się Wam typowo imprezowe przekąski. Moja propozycja to łosoś na ogórku z kremem chrzanowo – cytrynowym, bardzo lekki w smaku i prosty w wykonaniu, a zarazem trochę wykwintny. Połączenie łososia z serkiem o smaku chrzanowym z dodatkiem skórki cytryny komponuje się wręcz idealnie i z pewnością zasmakuje Waszym gościom.

Łosoś na ogórku z kremem chrzanowo - cytrynowym

Składniki:

  • 1 opakowanie serka śmietankowego ok. 130 g (cream cheese)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 100 g łososia wędzonego
  • 1 długi zielony ogórek
  • koperek, cząstki cytryny do podania

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

  1. Najpierw do miski dodaj serek śmietankowy, sok z cytryny, chrzan, otartą skórkę z cytryny i śmietanę. Następnie całość dokładnie wymieszaj.

  2. Ogórka dokładnie umyj (nie musisz obierać ze skórki) i pokrój na duże plasterki o grubości około 1 cm.

  3. Przygotuj deskę lub półmisek, na którym będziesz układać tartaletki. Na każdy plasterek ogórka nakładaj małym nożykiem wcześniej przygotowany serek chrzanowo-cytrynowy i układaj na półmisku.

  4. Łososia pokrój na małe paseczki, następnie zwijaj je w rulon i układaj na każdym ogórku posmarowanym serkiem.

  5. Na koniec całość udekoruj świeżym koperkiem. Podawaj z cząstkami cytryny.

Jak Ci smakował mój łosoś na ogórku z kremem chrzanowo – cytrynowym ? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na tacos z chorizo, czarną fasolą i pikantną salsą lub zapiekane pieczarki portobello z gorgonzolą i pomidorkami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry