Andrzejki już za pasem, więc na pewno przydadzą się Wam typowo imprezowe przekąski. Moja propozycja to łosoś na ogórku z kremem chrzanowo – cytrynowym, bardzo lekki w smaku i prosty w wykonaniu, a zarazem trochę wykwintny. Połączenie łososia z serkiem o smaku chrzanowym z dodatkiem skórki cytryny komponuje się wręcz idealnie i z pewnością zasmakuje Waszym gościom.
Składniki:
- 1 opakowanie serka śmietankowego ok. 130 g (cream cheese)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki chrzanu
- 100 g łososia wędzonego
- 1 długi zielony ogórek
- koperek, cząstki cytryny do podania
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
-
Najpierw do miski dodaj serek śmietankowy, sok z cytryny, chrzan, otartą skórkę z cytryny i śmietanę. Następnie całość dokładnie wymieszaj.
-
Ogórka dokładnie umyj (nie musisz obierać ze skórki) i pokrój na duże plasterki o grubości około 1 cm.
-
Przygotuj deskę lub półmisek, na którym będziesz układać tartaletki. Na każdy plasterek ogórka nakładaj małym nożykiem wcześniej przygotowany serek chrzanowo-cytrynowy i układaj na półmisku.
-
Łososia pokrój na małe paseczki, następnie zwijaj je w rulon i układaj na każdym ogórku posmarowanym serkiem.
-
Na koniec całość udekoruj świeżym koperkiem. Podawaj z cząstkami cytryny.
Jak Ci smakował mój łosoś na ogórku z kremem chrzanowo – cytrynowym ? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na tacos z chorizo, czarną fasolą i pikantną salsą lub zapiekane pieczarki portobello z gorgonzolą i pomidorkami.