Zapiekane pieczarki portobello z gorgonzolą i pomidorkami

Pieczarki portobello to bliskie kuzynki bardzo popularnej w naszym kraju pieczarki białej, jednak w odróżnieniu do niej cechują się bardzo wysoką zawartością pełnowartościowego białka i składników odżywczych. Przypisuje się im także działanie przeciwnowotworowe. Przede wszystkim są bardzo smaczne, a ich duże i mięsiste kapelusze aż się proszą o nadzienie. Ja proponuję podanie ich w wersji wegetariańskiej z serem gorgonzola, pomidorkami i tymiankiem, czyli pozostaję przy włoskich klimatach smakowych.

Zapiekane pieczarki portobello z gorgonzolą i pomidorkami

Składniki:

  • 5 pieczarek portobello
  • 125 g sera mozzarella
  • 70 g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
  • 10-12 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (świeżej)
  • świeże listki tymianku
  • sól
  • pieprz
Sos:
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

Potrzebny czas: 40 minut

PORCJE: 5

  1. W miseczce wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odstaw.

  2. Pieczarki wyczyść suchym ręcznikiem papierowym, odetnij nóżki i delikatnie wydrąż łyżeczką blaszki.

  3. Każdą pieczarkę natrzyj oliwą z czosnkiem oraz dopraw solą i pieprzem i ułóż na blaszce do pieczenia kapeluszem do dołu. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

  4. Po tym czasie wyjmij pieczarki z piekarnika i przetrzyj blachę do pieczenia ręcznikiem papierowym, tam gdzie grzyby puściły soki.

  5. Każdą pieczarkę oprósz wewnątrz natką pietruszki, a następnie wypełnij porwanymi kawałkami mozzarelli i sera gorgonzola.

  6. Na wierzchu poukładaj po kilka połówek pomidorków koktajlowych skórką do dołu.

  7. Ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C z funkcją grilla i zapiekaj przez około 15-20 minut.

  8. Przygotowanie sosu:

    W niedużym słoiczku umieść miód, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Zamknij słoik i całość mocno wstrząśnij, aż powstanie jednolita konsystencja. Jeśli Twój miód jest skrystalizowany, słoiczek z całą zawartością wstaw do wrzątku na kilka minut i ponownie dokładnie wymieszaj.

  9. Na koniec pieczarki oprósz świeżym tymiankiem i podawaj z sosem balsamico. Zapiekane pieczarki portobello z gorgonzolą i pomidorkami

Czy smakowały Ci moje zapiekane pieczarki portobello z gorgonzolą i pomidorkami? Jeśli tak, to sprawdź inne z moich pomysłów na przekąski, takie jak lekka tarta z ricottą, świeżymi pomidorami i pesto lub włoska bruschetta z domowym zielonym pesto.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top