Pieczarki portobello to bliskie kuzynki bardzo popularnej w naszym kraju pieczarki białej, jednak w odróżnieniu do niej cechują się bardzo wysoką zawartością pełnowartościowego białka i składników odżywczych. Przypisuje się im także działanie przeciwnowotworowe. Przede wszystkim są bardzo smaczne, a ich duże i mięsiste kapelusze aż się proszą o nadzienie. Ja proponuję podanie ich w wersji wegetariańskiej z serem gorgonzola, pomidorkami i tymiankiem, czyli pozostaję przy włoskich klimatach smakowych.
Składniki:
- 5 pieczarek portobello
- 125 g sera mozzarella
- 70 g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
- 10-12 sztuk pomidorków koktajlowych
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (świeżej)
- świeże listki tymianku
- sól
- pieprz
Sos:
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Wykonanie:
Potrzebny czas: 40 minut
PORCJE: 5
-
W miseczce wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odstaw.
-
Pieczarki wyczyść suchym ręcznikiem papierowym, odetnij nóżki i delikatnie wydrąż łyżeczką blaszki.
-
Każdą pieczarkę natrzyj oliwą z czosnkiem oraz dopraw solą i pieprzem i ułóż na blaszce do pieczenia kapeluszem do dołu. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
-
Po tym czasie wyjmij pieczarki z piekarnika i przetrzyj blachę do pieczenia ręcznikiem papierowym, tam gdzie grzyby puściły soki.
-
Każdą pieczarkę oprósz wewnątrz natką pietruszki, a następnie wypełnij porwanymi kawałkami mozzarelli i sera gorgonzola.
-
Na wierzchu poukładaj po kilka połówek pomidorków koktajlowych skórką do dołu.
-
Ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C z funkcją grilla i zapiekaj przez około 15-20 minut.
- Przygotowanie sosu:
W niedużym słoiczku umieść miód, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek. Zamknij słoik i całość mocno wstrząśnij, aż powstanie jednolita konsystencja. Jeśli Twój miód jest skrystalizowany, słoiczek z całą zawartością wstaw do wrzątku na kilka minut i ponownie dokładnie wymieszaj.
-
Na koniec pieczarki oprósz świeżym tymiankiem i podawaj z sosem balsamico.
Czy smakowały Ci moje zapiekane pieczarki portobello z gorgonzolą i pomidorkami? Jeśli tak, to sprawdź inne z moich pomysłów na przekąski, takie jak lekka tarta z ricottą, świeżymi pomidorami i pesto lub włoska bruschetta z domowym zielonym pesto.