Włoska bruschetta z domowym zielonym pesto

Prawdziwy włoski klasyk, a przy tym genialny w swojej prostocie. Bruschetta z domowym zielonym pesto to kwintesencja kuchni z Półwyspu Apenińskiego, czyli kilka wysokiej jakości składników podanych w nieskomplikowanej formie. Doskonała kompozycja smaku pomidorów, kremowej mozzarelli i niezwykle aromatycznego bazyliowego pesto z wyraźnie wyczuwalną, czosnkową ostrością. Tego nie da się do końca opisać słowami, dlatego musisz spróbować i przekonać się na własnej skórze.

Włoska bruschetta z domowym zielonym pesto

Składniki:

  • bagietka pszenna na zakwasie
  • 120 g mozzarelli buffala
  • 1 duży pomidor
Zielone pesto:
  • 3 garście świeżych listków bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki wody
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 minut

PORCJE: 8

  1. Najpierw rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni C.

  2. Bagietkę pokrój na kromki o szerokości ok. 2 cm, następnie wstaw do piekarnika na ok. 5 minut.

  3. W misce wymieszaj pokrojone wcześniej w kostkę mozzarellę i pomidory.

  4. Następnie zmiksuj dokładnie w blenderze wszystkie składniki na pesto.

  5. Na koniec na chrupiącej bagietce ułóż pomidory z mozarellą i dodaj odrobinę pesto.Włoska bruschetta z domowym zielonym pesto

Smakowała Ci włoska bruschetta z domowym zielonym pesto? Sprawdź także inne propozycje na pyszne przekąski, takie jak kolorowe dipy z awokado i buraka, foccacię barese lub fit jajka faszerowane z pastą z awokado.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top