Prawdziwy włoski klasyk, a przy tym genialny w swojej prostocie. Bruschetta z domowym zielonym pesto to kwintesencja kuchni z Półwyspu Apenińskiego, czyli kilka wysokiej jakości składników podanych w nieskomplikowanej formie. Doskonała kompozycja smaku pomidorów, kremowej mozzarelli i niezwykle aromatycznego bazyliowego pesto z wyraźnie wyczuwalną, czosnkową ostrością. Tego nie da się do końca opisać słowami, dlatego musisz spróbować i przekonać się na własnej skórze.
Składniki:
- bagietka pszenna na zakwasie
- 120 g mozzarelli buffala
- 1 duży pomidor
Zielone pesto:
- 3 garście świeżych listków bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 szklanki wody
- sól, pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 8
-
Najpierw rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni C.
-
Bagietkę pokrój na kromki o szerokości ok. 2 cm, następnie wstaw do piekarnika na ok. 5 minut.
-
W misce wymieszaj pokrojone wcześniej w kostkę mozzarellę i pomidory.
-
Następnie zmiksuj dokładnie w blenderze wszystkie składniki na pesto.
-
Na koniec na chrupiącej bagietce ułóż pomidory z mozarellą i dodaj odrobinę pesto.
Smakowała Ci włoska bruschetta z domowym zielonym pesto? Sprawdź także inne propozycje na pyszne przekąski, takie jak kolorowe dipy z awokado i buraka, foccacię barese lub fit jajka faszerowane z pastą z awokado.