Focaccia barese z oliwkami i pomidorami

Jeśli uwielbiasz włoską kuchnię i jej proste, mało skomplikowane, ale przepyszne potrawy, to focaccia barese z oliwkami i pomidorami jest dla Ciebie daniem idealnym. Puszyste drożdżowe ciasto, chrupiące na rogach i rozpływające się w ustach, wspaniale nasiąknięte oliwą. Dodatkowo wytrawne oliwki i świeże pomidorki, a wszystko uzupełnione aromatycznymi ziołami. Moim zdaniem jest to przekąska doskonała. Gdyby jeszcze nie ten długi czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta, ale pracę można podzielić na etapy, a samo pieczenie zajmuje tylko 20-25 minut, więc nie jest aż tak źle. Więc do dzieła!

Focaccia barese

Składniki:

  • 8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżeczki mąki
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki
  • świeże zioła: bazylia, oregano

Wykonanie:

Potrzebny czas: 2 godz. i 30 min..

PORCJE: 8

  1. Piekarnik rozgrzej do 230 stopni C. Grzanie góra-dół.

  2. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy około 25 cm i natrzyj oliwą z oliwek. Ja użyłam patelni żeliwnej.

  3. W dużej misce przygotuj rozczyn (w jednym naczyniu będzie przygotowywane całe ciasto, dlatego powinno być większe). W tym celu wymieszaj drożdże z ciepłą wodą, miodem i 3 łyżeczkami mąki. Odstaw na 15 minut.

  4. Do rozczynu dodaj mąkę i sól i zacznij wyrabiać ciasto. Następnie dodaj oliwę z oliwek, dzięki której ciasto będzie mniej kleiło się do rąk.

  5. Ciasto wyrabiaj jeszcze przez kilka minut, tak aby było elastyczne.

  6. Ciasto włóż do formy do pieczenia, uformuj palcami, tak żeby pokrywało całe dno formy. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

  7. Po tym czasie wyrośnięte ciasto delikatnie ponakłuwaj palcami i w tak powstałe zagłębienie włóż połówki pomidorków koktajlowych i oliwki.

  8. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Na koniec upieczoną focaccię posyp świeżą bazylią i oregano oraz skrop oliwą z oliwek.Foccacia barese

Jak Ci się udała moja focaccia barese? Sprawdź także moje inne pomysły na przekąski, takie jak włoska bruschetta z domowym zielonym pesto, kolorowe dipy z awokado i buraka oraz tarta ze szparagami i kozim serem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry