Jeśli uwielbiasz włoską kuchnię i jej proste, mało skomplikowane, ale przepyszne potrawy, to focaccia barese z oliwkami i pomidorami jest dla Ciebie daniem idealnym. Puszyste drożdżowe ciasto, chrupiące na rogach i rozpływające się w ustach, wspaniale nasiąknięte oliwą. Dodatkowo wytrawne oliwki i świeże pomidorki, a wszystko uzupełnione aromatycznymi ziołami. Moim zdaniem jest to przekąska doskonała. Gdyby jeszcze nie ten długi czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta, ale pracę można podzielić na etapy, a samo pieczenie zajmuje tylko 20-25 minut, więc nie jest aż tak źle. Więc do dzieła!
Składniki:
- 8 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki mąki
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- pomidorki koktajlowe
- oliwki
- świeże zioła: bazylia, oregano
Wykonanie:
Potrzebny czas: 2 godziny i 30 minut
PORCJE: 8
-
Piekarnik rozgrzej do 230 stopni C. Grzanie góra-dół.
-
Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy około 25 cm i natrzyj oliwą z oliwek. Ja użyłam patelni żeliwnej.
-
W dużej misce przygotuj rozczyn (w jednym naczyniu będzie przygotowywane całe ciasto, dlatego powinno być większe). W tym celu wymieszaj drożdże z ciepłą wodą, miodem i 3 łyżeczkami mąki. Odstaw na 15 minut.
-
Do rozczynu dodaj mąkę i sól i zacznij wyrabiać ciasto. Następnie dodaj oliwę z oliwek, dzięki której ciasto będzie mniej kleiło się do rąk.
-
Ciasto wyrabiaj jeszcze przez kilka minut, tak aby było elastyczne.
-
Ciasto włóż do formy do pieczenia, uformuj palcami, tak żeby pokrywało całe dno formy. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
-
Po tym czasie wyrośnięte ciasto delikatnie ponakłuwaj palcami i w tak powstałe zagłębienie włóż połówki pomidorków koktajlowych i oliwki.
-
Wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Na koniec upieczoną focaccię posyp świeżą bazylią i oregano oraz skrop oliwą z oliwek.
Jak Ci się udała moja focaccia barese? Sprawdź także moje inne pomysły na przekąski, takie jak włoska bruschetta z domowym zielonym pesto, kolorowe dipy z awokado i buraka oraz tarta ze szparagami i kozim serem.