Drożdżowa choinka z ziołami i mozzarellą, przygotowałam ją z ciasta na pizzę. W każdej bułeczce ukryłam pyszną ciągnącą się mozzarelle, a całość nasmarowałam bardzo aromatycznym masłem ziołowym. Smakuje wyśmienicie, najlepiej z domowym sosem pomidorowym, na który przepis również znajdziecie poniżej. Taka drożdżowa choinka może również być z innymi dodatkami. Ja już mam pomysł na następną, która w środku będzie miała camembert i podam ją z sosem żurawinowym… ten smak będzie idealny zarówno na świąteczne spotkanie w gronie rodziny jak i na sylwestrowy wieczór.
Składniki na drożdżowa choinka z ziołami i i mozzarellą
Ciasto na pizzę:
- 350 g mąki pszennej
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 200 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
Dodatki:
- 150 g mozzarelli
- 20 g masła
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- mały ząbek czosnku
- łyżka posiekanego rozmarynu
Sos pomidorowy:
- Puszka pomidorów całych lub passata pomidorowa
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- mały ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1/4 łyżeczki cukru
Wykonanie:
- Ciasto na pizzę:
Najpierw w misce wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami. Odmierz 200 ml wody dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj, aż się rozpuści. Następnie wlej całość do suchych składników i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj sól, wyrabiaj przez chwilę, aż składniki się połączą i wlej łyżeczkę oliwy z oliwek. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez kilka minut. Po tym czasie włóż do dużego naczynia, przykryj czystą, suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Sos pomidorowy:
Na oliwie podsmaż bardzo krótko przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory i gotuj na dużym ogniu, żeby zredukować płyn. W między czasie dopraw solą, pieprzem i dodaj cukier. Jeśli użyłaś/eś pomidorów całych, na koniec je zblenduj. Sos odstaw do przestygnięcia.
- Masło ziołowe:
Do rondla dodaj masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i rozmaryn. Całość podgrzej, aż masło się roztopi i zdejmij z palnika. Nie podsmażaj.
-
Wyrośnięte ciasto drożdżowe, zagnieć przez chwilę. Następnie uformuj gruby wałek i spłaszcz. Podziel na 3-4 cm równe paski.
-
Na każdy pasku ułóż na środku nieduży kawałek mozzarelli i zwiń tworząc kulkę. Tak samo postępuj z pozostałym ciastem.
-
Kulki ułóż w kształcie choinki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni C. Funkcja góra – dół. Przez około 15 minut, aż bułęczki będą zrumienione.
-
Na jeszcze gorącym cieście rozsmaruj masło ziołowe.
-
Choinkę drożdżową podawaj z sosem pomidorowym.
Jak smakowała Ci moja drożdżowa choinka z ziołami i mozzarellą?
Jeśli szukasz więcej pomysłów na świąteczne przysmaki koniecznie wypróbuj przepis na roladę wołową z grzybami i gorgonzolą, pieczona brukselka z parmezanem i orzechami lub krem z grzybów leśnym z tymiankiem i grzanką.