Drożdżowa choinka z ziołami i i mozzarellą

Drożdżowa choinka z ziołami i mozzarellą, przygotowałam ją z ciasta na pizzę. W każdej bułeczce ukryłam pyszną ciągnącą się mozzarelle, a całość nasmarowałam bardzo aromatycznym masłem ziołowym. Smakuje wyśmienicie, najlepiej z domowym sosem pomidorowym, na który przepis również znajdziecie poniżej. Taka drożdżowa choinka może również być z innymi dodatkami. Ja już mam pomysł na następną, która w środku będzie miała camembert i podam ją z sosem żurawinowym… ten smak będzie idealny zarówno na świąteczne spotkanie w gronie rodziny jak i na sylwestrowy wieczór.

Drożdżowa choinka z ziołami i i mozzarellą

Składniki na drożdżowa choinka z ziołami i i mozzarellą

Ciasto na pizzę:

  • 350 g mąki pszennej
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 200 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli

Dodatki:

  • 150 g mozzarelli
  • 20 g masła
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • mały ząbek czosnku
  • łyżka posiekanego rozmarynu

Sos pomidorowy:

  • Puszka pomidorów całych lub passata pomidorowa
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • mały ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki cukru

Wykonanie:

  1. Ciasto na pizzę:

    Najpierw w misce wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami. Odmierz 200 ml wody dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj, aż się rozpuści. Następnie wlej całość do suchych składników i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj sól, wyrabiaj przez chwilę, aż składniki się połączą i wlej łyżeczkę oliwy z oliwek. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez kilka minut. Po tym czasie włóż do dużego naczynia, przykryj czystą, suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  2. Sos pomidorowy:

    Na oliwie podsmaż bardzo krótko przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory i gotuj na dużym ogniu, żeby zredukować płyn. W między czasie dopraw solą, pieprzem i dodaj cukier. Jeśli użyłaś/eś pomidorów całych, na koniec je zblenduj. Sos odstaw do przestygnięcia.

  3. Masło ziołowe:

    Do rondla dodaj masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i rozmaryn. Całość podgrzej, aż masło się roztopi i zdejmij z palnika. Nie podsmażaj.

  4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe, zagnieć przez chwilę. Następnie uformuj gruby wałek i spłaszcz. Podziel na 3-4 cm równe paski.

  5. Na każdy pasku ułóż na środku nieduży kawałek mozzarelli i zwiń tworząc kulkę. Tak samo postępuj z pozostałym ciastem.

  6. Kulki ułóż w kształcie choinki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.

  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni C. Funkcja góra – dół. Przez około 15 minut, aż bułęczki będą zrumienione.

  8. Na jeszcze gorącym cieście rozsmaruj masło ziołowe.

  9. Choinkę drożdżową podawaj z sosem pomidorowym.

Jak smakowała Ci moja drożdżowa choinka z ziołami i mozzarellą?

Jeśli szukasz więcej pomysłów na świąteczne przysmaki koniecznie wypróbuj przepis na roladę wołową z grzybami i gorgonzolą, pieczona brukselka z parmezanem i orzechami lub krem z grzybów leśnym z tymiankiem i grzanką.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry